Izvor: B92, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zurof dao nove dokaze o Kepiru

Budimpešta -- Direktor Centra Simon Vizental Efraim Zurof predao dokaze mađarskom državnom tužiocu u vezi sa istragom o Šandoru Kepiru.

Žolt Falvaiji dobio je nove dokaze u vezi sa istragom koju vodi u slučaju Šandora Kepira, mađarskog državljanina osumnjičenog da je počino ratne zločine u II svetskom ratu. Zurof je predao nove dokaze koji potvrđuju Kepirovo učešće u ubistvu 1.246 civila u Novom Sadu 23. januara 1942, navodi se u saopštenju Centra simon Vizental.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Činjenica da je Kepiro po drugi put osuđen u Madjarskoj samo ukazuje na neophodnost da bude kažnjen zbog ratnih zločina koje je počinio u vreme holokausta", rekao je Zurof.

U saopštenju Centra navodi se da je Zurof predao i dokaze o verovatnoj umešanosti Kepira u deportaciju Jevreja u logor Aušvic, na proleće i leto 1944.

Zurof je u novembru u Jerusalimu uručio tri dosijea ratnih zočinaca ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Draškoviću. Reč je o Milivoju Ašneru, Ivi Rojnici i Šandoru Kepiru. Sva trojica se sumnjiče za zločine nad Srbima i Jevrejima u II svetskom ratu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.