Zumba za dobar izgled i redovnu platu

Izvor: Politika, 02.Feb.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zumba za dobar izgled i redovnu platu

Vrsta fitnes programa koji je osmislio Kolumbijac Alberto Beto Perez planetarni je hit u salama za vežbanje širom sveta, a zumba instruktor jedno je od najtraženijih zanimanja

Prema istraživanju poslovne društvene mreže „Linktin”, na listi najpopularnijih zanimanja na svetu, koja do pre neku godinu nisu ni postojala, zumba instruktori su na trećem mestu. Odmah iza zanimanja iz aj-ti sektora.

Ovu vrstu fitnes programa osmislio je Kolumbijac Alberto Beto Perez >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << početkom devedesetih godina. Bazirana je na koracima latinoameričkih plesova: salse, merengea, rumbe... Uz korake, to jest koreografiju koju prikazuje instruktor i uz koju se topi višak kilograma jako je bitna i sama muzika.

Kako je sam Perez pojašnjavao u intervjuima, prvi zumba čas održao je slučajno. Kao fitnes instruktor u rodnoj Kolumbiji jednom prilikom zaboravio je da ponese disk sa muzikom. – U rancu sam imao disk sa salsom i merengeom i to sam pustio polaznicima.

Fitnes inovator je jedno od troje dece samohrane majke koja je i sama volela da pleše tradicionalne plesove. Dolaskom u Sjedinjene Države, u Majami, krajem devedesetih, Perez je sjedinio tradiciju svoje zemlje, muzičku i plesnu, i ponudio novu fitnes filozofiju da se uz obično đuskanje može vežbati, steći kondicija, oblikovati telo. Da vežbanje ne mora da bude nikakva obaveza, teret, neprijatna aktivnost već nešto što može da sepraktikuje naprimer dok se sređuje kuća.

I u našoj zemlji poslednjih nekoliko godina zumba je hit po sportskim centrima. Kako kaže Vladimir Krohmalni, instruktor zumbe, ova vrsta fitnesa je u Srbiju stigla krajem 2010. dok je u svetu registrovana 2001.

– Interesovanja među vežbačima ima. A potreba za instruktorima je takva da gotovo svaki fitnes klub kod nas ima i zumbu na rasporedu – kaže ovaj mladić.

Licencu za instruktore izdaju zumba specijalisti (ZES) posebno obučeni za to i nažalost u našoj zemlji nema tog kadra. Da bi se stekla licenca, organizuju se obuke najčešće u Beogradu i Novom Sadu, kada dolaze inostrani specijalisti – objašnjava on i kao primer navodi da je on licencu dobio od specijaliste iz Španije.

U Srbiji, prema njegovim rečima, ima oko 200 licenciranih instruktora među kojima je manje od 10 odsto mladića .

-------------------------------------------------------------

Muzika, zvezde i modaliteti

Vremenom je način vežbanja dobio i modalitete. Postoje zumba sentao (zumba sa stolicom), zumba za decu, zumba sa tegovima, akva zumba... Značajan podsticaj popularisanju dale su muzičke zvezde koje su otkrivale da vole da vežbaju zumbu poput Dženifer Lopez ili Šakire. Takođe sve više muzičara je namenski izbacivalo pesme za treninge zumbe.

A. Cvetićanin

objavljeno: 03.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.