Zukorlić, u ime Bošnjaka, odbacio Deklaraciju o Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2010, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić, "u ime Bošnjaka", odbacio Deklaraciju o Srebrenici

NOVI PAZAR - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić odbacio je danas kao "neadekvatnu, nesvrsishodnu i nipodaštavajuću" Deklaraciju srpskog parlamenta o osudi zločina u Srebrenici.

"U ime Bošnjaka i svih humanih ljudi odbacujem Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici koju je usvojila Skupština Sribje", rekao je Zukorlić novinarima u mešihatu Islamske zajednice u Srbiji u Novom Pazaru.

Zukorlić je neposredno uoči zasedanja srpskog parlamenta poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će, u ime Bošnjaka, odbaciti deklaraciju o osudi zločina koji se u Srebrenici dogodio 11. jula 1995. godine, ukoliko ona ne bude eksplicitno sadržala reč genocid.

"Deklaracija je neadekvatna, nesvrsishodna i nipodsaštavajuća za najveći zločin u Evropi učinjen posle Holokausta, koji ima svoje ime i ono glasi genocid", kazao je muftija precizirajući da pojam genocid, osim pravne ima, kako je rekao, i moralne, emotivne i civilizacije implikacije.

"Pozivam sve Bošnjake i građane Srbije da ovo ne shvate kao poraz, već samo kao jedan neuspeli pokušaj sa dobrim ili lošim namerama o čemu će svedočiti vreme koje dolazi", kazao je muftija i dodao da je narod koji preživi genocid najveći pobednik.

On tvrdi i da je usvojena Deklaracija u suprotnosti sa pozivom Evropskog parlamenta kojim se traži osuda genocida i proglašenje 11. jula za dan sećanja na srebreničke žrtve.

"Deklaracija osude geonicida je neophodna prevashodno srpskom narodu, državi Srbiji i srpsko-bošnjačkim odnosima, a ponajmanje je potrebna samim Bošnjacima, jer posle genocida sve druge boli su male", naveo je Zukorlić.

On smatra da su usvojenom Deklaracijom vlasti u Srbiji pokazale svoju "moralnu, političku i civilizacijsku nemoć i propustile priliku da otvore novu belu stranicu odnosa sa Bošnjacima potvrđujući time da su taoci politike koja je dovela do genocida".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.