Zukorlić: Nećemo se pomiriti sa agresijom

Izvor: RTS, 19.Avg.2011, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zukorlić: Nećemo se pomiriti sa agresijom

Bošnjaci Sandžaka nikada neće pomiriti sa agresijom na Islamsku zajednicu u Srbiji, izjavio sandžački muftija Muamer Zukorlić. Muftija rekao da je bilo pokušaja da se Bošnjaci "pokore pendrekom i kršenjem zakona".

Sandžački muftija Muamer Zukorlić poručio je da se Bošnjaci Sandžaka nikada neće pomiriti sa agresijom na Islamsku zajednicu u Srbiji, opstrukcijom Bošnjačkog nacionalnog veća i neakreditacijom Internacionalnog univerziteta.

Obraćajujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se vernicima okupljenim na iftaru, prvom obedu nakon celodnevnog posta, Zukorlić je poručio da se ta verska zajednica nikada neće pomiriti sa nepravdom prema islamskoj veronauci i sa otimanjem vakufske imovine.

"To su naše svetinje. Naša borba će biti bazirana na duhovnoj i moralnoj snazi, a iz Ramazana ćemo izaći jači, odlučniji i čvršći, ali i mirniji, jer svi njihovi planovi i spletke su propali", rekao je Zukorlić vernicima na centranom gradskom trgu u Novom Pazaru.

Muftija je pozvao na jedinstvo "one Bošnjake koji poste i klanjaju, one koji to još ne čine, ali i one zalutale".

"Bujrum izvolite i Alah će vam oprostiti", rekao je muftija, dodavši da Bošnjaci samo Alaha za gospodara prihvataju i da drugog gospodara nemaju.

To je, dodao je, "naš odgovor na sve nepravde, zulume i diskriminacije koje nam čine tlačitelji sa ciljem da nas vrate u prošlo stoleće kada nismo smeli reći ko smo i šta smo".

Muftija je rekao da je bilo pokušaja da se Bošnjaci "pokore silom, pendrekom, čizmom, ali i svim drugim sredstvima, pa i kršenjem zakona".

On je novopazarski iftar ocenio posebnim, jer mu prisustvuje sam vrh Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reis-ul-ulema Mustafa Cerić i predsednik Sabora te islamske zajednice Safet Softić.

"To potvrđuje da sva agresija na islam, muslimane i Bošnjake nije nas pokolebala da budemo sa onima preko Drine, ma koliko bila hladna i duboka, ona je sitna za jedinstvo Bošnjaka. Bošnjaci su jedan narod i vreme je da ustanu i podignu svoje glave", rekao je muftija Zukorlić.

Nakon iftara devetnaeste noći ramazana, vernicima se obratio reis-ul-ulema Cerić, poručivši da se u Sandžaku i Novom Pazaru ne oseća strancem, već kao da je u svom gradu, među svojim narodom.

Ranije danas Cerić je, nakon džumanske hudbe u džamiji Delimeđe na Pešteru, izdao fetvu (naredbu) kojom je pozvao Bošnjake na jedinstvo i da brinu jedan o drugome.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.