Zubima za vjetar - novi dobar naslov Dobrog naslova

Izvor: Blic, 17.Jun.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zubima za vjetar" - novi dobar naslov "Dobrog naslova"

BEOGRAD - Ines Mrdović predstavila je svoj prvi roman "Zubima za vjetar" u izdanju IP "Dobar naslov" večeras u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić". Pored autorke, o knjizi su govorili i Janko Vujinović, Rada Ilić i izdavač Božidar Andrejić.

Ines Mrdović živi u Crnoj Gori. Ona je nekadašnji politički novinar koji se danas bavi borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala kao aktivista MANS - e, crnogorske nevladine organizacije. Pri pisanju ove knjige, namera joj je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bila da ogoli priču o svojoj zemlji, (ne)važećim patrijarhalnim zakonima i slobodi.

- Radnja ove knjige o Balkanu odvija se između 1941. i 2006. godine. Priča je mozaične strukture, a njenu okosnicu čini povest o Jani, ženi krhkog tela, a jake duše, koja posle Drugog svetskog rata ubija svog muža, istaknutog partizanskog oficira, zato što je od nje sakrio da je imao porodicu pre rata. Pola veka kasnije, njena unuka Ora odlazi u Vojvodinu kod prve dedove porodice i otkriva jednu mračnu tajnu, razložio je siže Janko Vujinović.

Autorka sa svojim delom

Jana i Ora simboli su hrabrosti i buntovnosti, one se izdižu iznad krutih pravila Crne Gore i "hvataju zubima za vjetar". Kroz njihove životne priče ispričana je povest o poslednjih šezdeset godina zemalja bivše Jugoslavije, pre svih Crne Gore.

- Autorka ne osuđuje, ne žigoše i ne izvinjava svoje junake. Ovo je proza realističkog prosedea bez emotivnog verbalnog naboja. Pored istančanog osećaja za formu, Ines je u knjigu unela i svoje veliko znanje i iskustvo, udarivši u najosetljivije moralne tačke. Flober je rekao: "Čitaj da bi živeo", i ova knjiga tu rečenicu potvrđuje, rekla je Rada Ilić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ogoljena priča o Crnoj Gori

Izvor: Danas, 17.Jun.2011

Knjiga „Zubima za vjetar“, roman prvenac crnogorske autorke Ines Mrdović u izdanju IP „Dobar naslov“, sinoć je predstavljena u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“. Kako je objasnio Božidar Andrejić iz IP „Dobar naslov“ ovo je prva inostrana knjiga objavljena bez prevoda.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.