Zubato sunce ogrejalo evrozonu

Izvor: RTS, 31.Jul.2013, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zubato sunce "ogrejalo" evrozonu

Prvi znaci oporavka evrozone vide se u prerađivačkoj industriji i uslugama, gde rastu već četvrti mesec. Iako broj nezaposlenih opada, stručnjaci ističu da je pred zemljama evrozone dug put do potpunog oporavka.

U evrozoni prvi znaci oporavka od recesije. Ekonomski pokazatelji, posebno u prerađivačkoj industriji i uslugama, rastu već četvrti uzastopni mesec. S druge strane, broj nezaposlenih je u padu prvi put u poslednje dve godine, mada je još reč o simboličnim brojkama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stručnjaci ocenjuju da se evrozona postepeno stabilizuje, ali da je pred njom dug put do potpunog oporavka.

Letnja turistička sezona mogla bi ozbiljno da pogura napred ekonomije Grčke i Španije, teško pogođene višegodišnjom recesijom. Prema najnovijim podacima, u Španiji je broj nezaposlenih u drugom tromesečju smanjen za oko jedan odsto i sada je 26,3 odsto. Uglavnom je reč o sezonskim poslovima. Bolje rezultate u ekonomiji očekuje i Grčka. MMF hvali napore vlade u Atini za, kako navode, izuzetan napredak u stabilizaciji ekonomije.

Ministar finansija Grčke Janis Sturnaras ističe da tu zemlju u septembru očekuju teški pregovori ali dodaje da je optimista. "Ispunjavamo preuzete obaveze i za sada stvari teku po planu. Turistički rezultati su bolji od očekivanih, pa je moguće da će recesija do kraja godine biti ublažena, navodi Sturnaras.

Nešto bolja slika na jugu kontinenta ipak nije preveliki razlog za optimizam, tvrde stručnjaci. Iako je broj nezaposlenih smanjen za 24 hiljade, stopa nezaposlenosti u junu, od 12,1 odsto, nepromenjena je u odnosu na prethodni mesec. Svi pogledi uprti su u dve najveće evropske privrede, Nemačku i Francusku.

Analitičar tržišta Majkl Hjuson napominje da na je osnovu ekonomskih pokazatelja u proizvodnji i uslugama u Francuskoj za poslednjih sedam meseci, prerano govoriti o dobrim rezultatima."Situaciju treba posmatrati sa dozom opreza", kaže Hjuson.

Prema rečima ekonomiste Roba Dobsona, ako dođe do rasta nemačke privrede, posebno industrijske proizvodnje, biće pozitivnih efekata na celu evrozonu.

U julu je zabeležen pad potrošnje u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji, ali je inflacija u evrozoni ostala na stabilnih 1,6 odsto. Ekonomisti ocenjuju da će Evropska centralna banka i vlade morati još mnogo toga da urade, pre svega u podsticanju kreditiranja firmi, kako bi se zona evra u potpunosti oporavila od recesije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.