Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve silovanja o događajima u Foči

Sarajevo -- Dve zaštićene svedokinje identifikovale Gojka Jankovića, komandanta napada na sela u okolini Foče 1992. godine.

Obe svedokinje su 3. jula 1992. napustile selo Trošanj, nakon što je počeo napad srpskih snaga. Grupa civila, među kojima žene i deca, iz sela su pobegli u obližnju šumu, pokušavajući da se sakriju. Jutro ih je zateklo u šumi. "Počeli smo bježati kroz šumu", pričala je svedokinja 88. "Bilo je djece i starijih.

Žene su bacale dječije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvari jer nisu mogle da ih nose i trče. Bilo je sa nama i sedam muškaraca, koji nisu imali snage da bježe. Jači i hrabriji su otišli. Pucali su po nama kao po životinjama. Pitala sam se zašto?"

Obe su, zajedno sa velikom grupom civila, uhvaćene u šumi i odvedene na obližnju livadu, gde ih je dočekala još jedna grupa vojnika. Među vojnicima, rekle su zaštićene svedokinje, bio je i Gojko Janković. Kako je jedini Janković u ruci imao radio-stanicu, obe svjedokinje su izjavile da je on izdavao komande.

Na livadi su vojnici izdvojili muškarce od žena i dece. Muškarci su ostali, a žene i deca su povedeni ka Buk Bijeloj, nekadašnjem kompleksu u sklopu hidrocentrale koji je pretvoren u kasarnu. Dok su odlazile, čule su rafalnu pucnjavu sa livade. Tog dana ubijeni su Barlov Meho, Husein i Zijad, Čolo Adem i Sifet, te Pekaz Mujo i Armin. Jedino je Redžo Pekaz ostao sa ženama, da bi i on bio ubijen unutar Buk Bijele.

U Buk Bijeloj grupu su dočekali vojnici. Neke žene, među njima i svedokinja 75, odvođene su u barake unutar kompleksa, gdje su silovane. "Brojala sam do deset, a njih je bilo preko 20. Samo, ja više nisam mogla da brojim", rekla je svedokinja 75, prisećajući se grupnog silovanja koje su nad njom izvršili srpski vojnici 3. jula 1993. U to vreme imala je 22 godine.

Svedokinja je potvrdila da nju lično nije silovao Gojko Janković, koga je znala od detinjstva. Ipak, rekla je da su joj druge žrtve pričale da ih je on silovao. Svedokinja 75 provela je osam meseci kao zatočenica u logorima Srednjoškolski centar u Foči, sportska sala Partizan u Foči, te u ženskim logorima u Miljevini, i nekoliko stanova u Foči, te u Karamanovoj kući. Kaže da se seća samo jedne noći u tih osam meseci u kojoj nije bila silovana.

Ova svedokinja je rekla da je među devojčicama koje su bile žrtve Gojka Jankovića bila i dvanaestogodišnja A.B.

Kako se navodi u optužnici, krajem oktobra ili početkom novembra 1992, Janković je, sa drugim vojnicima iz logora za žene u Karamanovoj kući, odveo svedokinju 75, ženu čije je ime zaštičeno šifrom 87, te A.B., u stan u Foči. Tu im je naredio da ga okupaju, a potom je silovao najmlađu među njima. Svedokinja 75 je ispričala da je morala oprati kadu u kupatilu pre nego je Janković ušao.

"Ja sam oprala kadu, a on je ostao unutra sa tom curicom i silovao je. Nisam videla da je to uradio, ali sam kasnije saznala od A.B.", tvrdi svedokinja 75, koju je te noći u stanu, a prema navodima iz optužnice protiv Gojka Jankovića, silovao Janko Janjić. Optužnicu protiv Janjića podigao je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali je on poginuo 13. oktobra 2000, prilikom pokušaja hapšenja od strane SFOR-a.

Ni svedokinju 88 nije silovao lično Gojko Janković, ali su je seksualno zlostavljali srpski vojnici dok je bila zatočena u logoru Partizan u Foči. Kako je rekla u sudnici, to silovanje je bilo njeno prvo seksualno iskusutvo. Tada je imala 23 godine.

Sledeće ročište i pojavljivanje novih svedoka zakazano je za sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.