Žrebanje kandidata 20. aprila

Izvor: RTS, 07.Apr.2012, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrebanje kandidata 20. aprila

Žrebanje kojim će biti utvrđen redni broj kandidata za predsednika Srbije na izbornoj listi biće obavljeno 20. aprila u 19.15 u Skupštini Srbije, odlučeno na sednici RIK-a.

Broj kandidata za predsednika Srbije na izbornoj listi biće određeno žrebanjem 20. aprila u 19.15 u Skupštini Srbije, odlučeno je na sednici Republičke izborne komisije (RIK).

Žreb se obavlja tako što se iz jednog bubnja izvlači kugla u kojoj je list sa upisanim imenom i prezimenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kandidata za predsednika Srbije i nazivom predlagača, a neposredno posle toga se izvlači iz drugog bubnja kugla u kojoj je list sa upisanim rednim brojem koji će taj kandidat imati na listi. 

Žreb je javan i sprovodi ga RIK u prisustvu predstavnika predlagača kandidata.

Lista kandidat mora biti utvrđena najkasnije do ponoći 20. aprila, a objavljena u Službenom glasniku najkasnije 21. aprila do ponoći. 

Rezultati glasanja na biračkom mestu moraju biti utvrđeni i izborni  materijal dostavljen RIK-u najkasnije do 7. maja u 14.00, a utvrđivanje konačnih rezultata izbora u RIK-u mora biti završeno najkasnije 10. maja u 20.00 časova.

Republička izborna komisije usvojila je danas  da listić za glasanje na izborima za predsednika Srbije bude svetlo drap boje.  Boja kontrolnog listića za proveru ispravnosti glasačke kutije štampaće se na hartiji boje starog zlata.

Na sednici je odlučeno i da se glasački listići i drugi izborni materijal za sprovođenje izbora za predsednika Republike štampa u štampariji Službenog glasnika.

Kandidaturu za predsednika Srbije do sad su RIK-u podneli lider Demokratske stranke Boris Tadić i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Prema najavama, u predsedničkoj trci učestvovaće i predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica i kandidat Ujedinjenih regiona Srbije Zoran Stanković.

Zatim predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i predstavnik Pokreta "Dveri" Vladan Glišić, kadidat radikala je Jadranka Šešelj, supruga lidera SRS-a a danas je kandidaturu najavio i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Potpisi za predsedničku kandidaturu mogu se RIK-u dostavljati do 15. aprila u ponoć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.