Zorana tuži Upravni sud zbog žičare na Kalemegdanu

Izvor: Mondo, 16.Jul.2019, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zorana tuži Upravni sud zbog žičare na Kalemegdanu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je tužbu Vrhovnom kasacionom sudu (VKS) zbog odluke Upravnog suda da privremeno obustavi pripremne radove na izgradnji žičare na Kalemegdanu.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Portal Insajder prenosi navode Ministarstva koje vodi minstarka Zorana Mihajlović, da je tužba podneta jer grupa građana, odnosno organizacija RERI (po čijoj tužbi je doneta odluka o privremenom obustavljanju radova) "ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << biti stranka u postupku".

Pre skoro tri meseca Upravni sud doneo je odluku da privremeno zaustavi radove na realizaciji projekta izgradnje žičare.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) tužio je Ministarstvo građevinarstva, koje je izdalo građevinsku dozvolu za pripremne radove na izgradnji žičare na jednoj parceli na Kalemegdanu, nakon čega je Upravni sud radove privremeno obustavio do donošenja konačne odluke.

"Smatramo da grupa građana koja je podnela tužbu Upravnom sudu ne može biti stranka u postupku. Osim te grupe građana, po istom osnovu tužbu je Upravnom sudu podnelo i više fizičkih lica, a u jednom slučaju tužba je odbijena", rečeno je Insajderu u Ministarstvu građevinarstva.

Da se ovaj predmet nalazi pred VKS, novinarima Insajdera rečeno je i u Upravnom sudu.

SANU protiv izgradnje žičare na Kalemegdanu

"Upravni sud je navedeni predmet dostavio Vrhovnom kasacionom sudu na postupanje po izjavljenom vanrednom pravnom sredstvu protiv rešenja o odlaganju izvršenja. Nakon okončanja postupka pred VKS, predmet će biti uzet u rad i biće rešen u razumnom roku", kažu u tom sudu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila ove godine izdalo građevinsku dozvolu kojom se odobravaju pripremni radovi na Beogradskoj tvrđavi za izgradnju gondole, i to na katastarskoj parceli 64/17.

Skupština i o žičarama, po hitnom postupku

Kako su tada naveli u organizaciji RERI, reč je o području arheološkog nalazišta "Antički Singidunum".

Kako je navedeno u građevinskoj dozvoli, pripremni radovi uključuju postavljanje gradilišne ograde, instalacija i oprema "privremenog karaktera", zemljane radove i radove na stabilizaciji terena, kao i osiguranje iskopa prema susednim parcelama bušenim šipovima.

Tužbu Upravnom sudu je 17. aprila podnela NVO Institut RERI, zahtevajući da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi hitno zaustave.

Upravni sud je zaključio da je zahtev RERI za odlaganje izvršenja rešenja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila naneta šteta širim interesima javnosti, koja bi teško mogla da se nadoknadi.

Protiv izgradnje žičare su se izjasnile neke strukovne organizacije iz oblasti arhitekrute i zaštite kulturne baštine, kao i SANU.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Insajder: 'Slučaj gondola' pred Vrhovnim kasacionim sudom

Izvor: Beta, 17.Jul.2019, 14:28

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije podnelo je tužbu Vrhovnom kasacionom sudu zbog odluke Upravnog suda da privremeno obustavi pripremne radove na izgradnji žičare - "gondole" na Kalemegdanu, rečeno je Insajderu u tom Ministarstvu.Tužba je podneta, kako je navelo Ministarstvo,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.