Zoran Pašalić kandidat za ombudsmana

Izvor: RTS, 14.Jul.2017, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Pašalić kandidat za ombudsmana

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je, nakon tročasovnog razgovara sa sva četiri predložena kandidata, da po hitnom postupku uputi parlamentu predlog da za novog Zaštitnika građana izabere Zorana Pašalića.
Zoran Pašalić, diplomirani pravnik iz Beograd, predsednik je Prekršajnog apelacionog suda, a na tu funkciju predložile su ga poslaničke grupe svih političkih stranaka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladajuće koalicije.

Pored Pašalića, članovi odbora su razgovarali i postavljali pitanja i drugim predloženim kandidatima - diplomiranoj pravnici iz Smederevske Palanke Ekatarini Marinković, koju je na tu funkciju predložila SRS, Milošem Jankovićem, sadašnjim v. d. ombudsmana, kojeg su predložile poslaničke grupe DS i SDS, kao i sa advokatom Vojinom Biljićem, kojeg je predložila poslanička grupa DJB.
Članovi odbora pitali su kandidate o njihovim motivima za kandidovanje, o tome kako vide ulogu ombudsmana, kakav bi bio njihov odnos sa izvršnom vlašću, te šta bi uraditi da obezbede nezvisnost te institucije.
Članovi odbora iz SNS-a istakli su da Pašalić, od svih predoženih kandidata, ima najbolje kvalifikacije za obavljanje funkcije Zaštitnika građana.
Novi ombudsman, istakli su članovi odbora iz SNS-a, ne treba da bude kontinuitet sa prethodnim zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, za koga su rekli da je zloupotrebio tu funkciju baveći se politikom i politikantsvom.
Saša Janković se, kaže član odbora iz SNS-a Krsto Janušević, sa funkcije zaštitinika građana kandidavao za predsednika Srbije, opoziciono je delovao i zloupotrebio funkciju.
Njegov stranački kolega Srbislav Filipović rekao je da više ne sme da se dešava da se tako važna funkcija zloupotrebljava u političke svrhe, te istakao da je potrebno izgraditi instituciju Zaštitnika građana na demokratskim i evropskim principima.
Filipović je govoreći o predloženim kandidatima, rekao da mu je zasmetalo to što je kandidat Vojin Biljić odbornik DJB u opštini Vračar, te naveo da to što je kandidaturu Miloša Jankovića podržalo više od 80 nevladinih organizacija ne znači da je on najbolji kandidat.
Članica odbora iz DS-a Nataša Vučković rekla je da odbor treba da predloži osobu koja će biti najbolje rešenje za građane, navodeći da Miloš Janković ima kontinuitet i da je stekao ogromno iskustvo radeći sa Sašom Jankovićem, a da je njegovu kandidaturu podražalo više od 80 nevladinih organziacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.
Poslanica SRS-a Vjerica Radeta smatra, međutim, da samo kandidat SRS-a ispunjava sve uslove za izbor za zaštitnika građana, a da su svi stali kandidati partijski kadar.
Radeta kaže da je velika mrlja na kandidatu Milošu Jankoviću, koji je 10 godina bio zamenik Zaštitnika građana i koji je vršilac dužnosti ombudsmana, to što nije reagovao na političko ponašanje Saše Jankovića, ali je i navela da sa kandidaturom Pašalića dobijamo "političko rešenje".
Postavila je više pitanja Pašaliću, među kojima i zašto je studirao 13 godina sa prosečnom ocenom 6,2, ko mu je sugerisao da svojevremeno donese presudu protiv bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića posle objavljivanja fotogafije u novinama sa šampanjcem posle fudbalske utakmice Srbija-Rumunija, te da li ga je neko iz SNS kontaktirao u vezi sa kandidaturom ili se on "ponudio" naprednjacima za to mesto.
Na navode Radete da je u javnosti postao poznat po presudi protiv Tadić, Pašalić je rekao da on nije učestvovao u predmetu protiv Tadića, već da je po njemu postupala njegova koleginica, te da je on tada bio starešina prekršajnog suda.
Pašalić je rekao da je neko prepoznao njegov dugogodišnji rad i predložio ga za tu funkciju, te ocenio da instituciju Zaštitnika građana treba ojačati i promenom Zakona o zaštitniku građana.
Navodeći da je Saša Janković uradio značajan posao u uspostavljanju institucije Zaštitnika građana, Vojin Biljić je rekao da bi njegovi prioriteti kao ombudsmana bili sveobuhvatna kontrola izbornog procesa, zdravstvenog i pravosudnog sistema, bankarskog sistema, rada REM-a, RTS-a i Tanjuga, kao i iniciranje novih zakona.
Ekatarina Marinković navela je da veruje u nezavisnost institucije ombudsmana u onoj meri u kojoj pravnik veruje u pravdu, dok je Miloš Janković rekao da zaštitnik građana mora da ima kritičku svest i da se jasno opredeli i ukazuje na nedostatke rada organa javne vlasti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.