Zoran Milanović u poseti BIH

Izvor: B92, 27.Feb.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Milanović u poseti BIH

Sarajevo -- Članovi Predsedništva BiH razgovarali su u Sarajevu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem o bilateralnim odnosima i političkoj situaciji u regionu.

Milanović je istakao da je cilj posete unapređenje odnosa dve države, a ne davanje lekcija o političkim pitanjima.

Ocenjeno je da "BiH i Hrvatska, kao susedi sa najdužom granicom, imaju veoma dobre i prijateljske odnose, a sva otvorena pitanja spremni su rešavati na institucionalan način, pre svega u saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Veća ministara BiH i Vlade Hrvatske".

Dogovoreno je da je neophodno, neposredno posle prve zvanične posete premijera Milanovića BiH, pristupiti rešavanju brojnih otvorenih pitanja, pre svega pitanja granice, graničnih prelaza, prolaza kroz Neum, korištenja luke Ploče, imovinskih prava, kao i drugih pitanja čije je rešavanje u obostranom interesu.

Milanović je istakao da je hrvatska vlada potpuno spremna da pomogne da BiH da postane moderna i uređena evropska zemlja.

On je naglasio da je Hrvatskoj u cilju stabilan sused i da ta zemlja želi da vidi napredak u BiH.

Milanović je rekao da tokom dvodnevne posete BiH želi da razgovara o problemima političkih stranaka za koje je glasala većina hrvatskog naroda u BiH.

"Hrvati u BiH su nam važni, ali ovde ne dolazimo kao mentori", rekao je Milanović posle sastanka s Bevandom i naglasio da "Hrvati u BiH treba da gledaju na BiH kao na svoju domovinu" i da je potrebno iznaći način da se prema bosanskohercegovačkim Hrvatima odnosi na "fer način i u duhu zakona".

Milanović je danas doputovao u dvodnevnu posetu BiH, a još će posetiti Mostar, Široki Brijeg, Vitez, Novu Bilu, kao i ustanove koje je finansirala hrvatska vlada, kao što su akademije, samostani i preduzeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.