Zoran Đinđić: Neispričane priče

Izvor: B92, 10.Mar.2013, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Đinđić: Neispričane priče

Beograd -- U utorak, 12. marta, na desetogodišnjicu ubistva premijera Đinđića, na TV B92 u 20 sati će biti emitovan film "Zoran Đinđić: Neispričane priče".

Prvi put o njegovom detinjstvu, odrastanju u tadašnjem Bosanskom Šamcu i Travniku, govore učiteljica, drugovi iz detinjstva i škole.

"Zbog prekomandi tata se selio, Miša je rođen u Bosanskom Šamcu, a ja u Sarajevu", kazala je njegova sestra, Gordana Đinđić Filipović, koja napominje da su ga u porodici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvali "Miša", kako ga je ona nazvala.

“Te zgrade su imale puno dece. Bio je jedno milo, onako razigrano, veselo dete, baš je bio omiljeno dete, nije bio džangrizav, nije bio plačko, bio veseo, razigran”, seća se Ljiljana Vujić Pajić, drugarica iz detinjstva.

Osnovna škola u Šamcu, u koju je krenuo, nalazi se preko puta zgrade u kojima su stanovali. Učiteljica koja mu je upisala prve petice pamti ga kao vedro i radoznalo dete.

“Prvo mi padne na pamet, ono kad idu na odmor. On je već izleteo na dvorište i čeka. Nije pravio nikakve nezgode, ali je bio jako temperamentan, jako temperamentan… I radoznao je bio. Interesovalo ga je sve i organizovao je neke grupice sa decom”, rekla je njegova učiteljica, Dušanka Kostić.

Školske raspuste, provodio je na selu kod ujaka. U Kruškovom polju pamte da je voleo životinje i seoske poslove. Nekad aje tamo ostajao i cela dva meseca letnjeg raspusta, kažu.

“Non stop je čitao. Nisam videla nigde onako dete, da onoliko može čitati dan i noć. Ako ustaje, to je knjiga u ruci, ako leže to je knjiga u ruci, ako sedi, odmara - knjiga u ruci, stalno u knjigu gleda. Non stop. Znalo je se odmah da će biti neko i nešto”, kaže Savka Dušanić, njegova ujna.

Iz Bosanskog Šamca porodica Đinđić preselila se u Travnik, a potom u Beograd. O gimnazijskim danima, prijateljstvima, selidbama i prilagođavanjima saznaćete više u dokumentarnom filmu “Zoran Đinđić: Neispričane priče”, koji možete pogledati u utorak u 20 sati na TV B92.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zoran Đinđić: Neispričane priče

Izvor: B92, 11.Mar.2013, 11:25

Beograd -- U utorak, 12. marta, na desetogodišnjicu ubistva premijera Đinđića, na TV B92 u 20 sati će biti emitovan film "Zoran Đinđić: Neispričane priče"...Prvi put o njegovom detinjstvu, odrastanju u tadašnjem Bosanskom Šamcu i Travniku, govore učiteljica, drugovi iz detinjstva i škole..."Zbog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.