Zoološki vrt i čas istorije u drvetu

Izvor: RTS, 23.Mar.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoološki vrt i čas istorije u drvetu

Na rad Miloša Jovanovića iz Sikola kod Negotina ukazala nam je naša gledateljka, koja je u tom kraju bila na planinarenju. Miloš pravi drvene figure ljudi i životinja u prirodnoj veličini - za izradu žirafe bila su mu potrebna skoro tri meseca.
Uz seoski put tridesetak drvenih skulptura. Životinje, ljudske figure, oružje, biljke. Miloš nije ni stolar ni umetnik. Radionica je njegov svet u kome stvara >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za svoju dušu.

"Pošto kod nas ima dosta jelena i srndaća, uradio sam prvo jelena", priča samouki vajar iz Sikola. "Posle sam došao na ideju da uradim i srndaća, a onda i životinje koje sam video samo na televiziji. Čim sam video žirafu rekao sam: E, ovo moram da uradim!"
Jedan kutak, izdvojen je za istoriju. Miloš nam pokazuje top hajduk Veljka, pa Čučuk Stanu: "Rešio sam da napravim Čučuk Stanu pošto je ona baš iz Sikola."
Miloš kaže da inspiraciju nalazi i u šumi. Oblik grane, presek stabla, raspukla mladica određuju šta će praviti, a njegov rad podržavaju i sin i supruga:
"Zanese se pa nema da dođe odonud. Dođe uveče u neko doba, do 9-10 sati sedi i radi. Odnesem mu kafu tamo kada se zadrži."
Miloš kaže da nije prodao nijedno svoje delo, ali nagrada mu je kada svako ko tuda prođe zastane da razgleda izložene skulpture.
rts.bor@rts.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.