Izvor: RTS, 05.Dec.2009, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Znoj i suze" za DS

Srbija još uvek nije izašla iz finansijske krize, upozorio Boris Tadić na sednici Glavnog odbora DS-a i pozvao na pažljivo planiranje ekonomske politike. Demokratsku stranku čekaju velika i teška dela i obećavam vam znoj i suze, poručio Tadić.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da Srbija još uvek nije izašla iz finansijske krize i pozvao na pažljivo planiranje ekonomske politike.

Predsednik Demokratske stranke najavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reformu DS-a i pozvao Glavni odbor da do naredne skupštine stranke razmišlja o tome da "DS mora da se dodatno centralizuje".

"Samo centralizovan DS može da sprovede decentralizaciju", rekao je Tadić.

"Demokratsku stranku čekaju velika i teška dela i obećavam vam znoj i suze", poručio je Tadić i dodao da će se DS suprotstaviti svakom pokušaju slabljenja integriteta države i njenih centralnih institucija.

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić ocenio je da će biti ogroman uspeh, ako do kraja godine bude odmrznut Prelazni trgovinski sporazum sa EU.

Poručio je da je u nastavku procesa evropskih integracija najbitniji datum kada će se Srbija u celini integrisati u EU.

Tadić je zatražio od državnih funkcionera da se uzdrže od kritikovanja Holandije ili bilo koje druge države.

Na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke u Centru "Sava", Tadić je istakao da su osnovni ciljevi ekonomske politike za narednu godinu makroekonomska i finansijska stabilnost, oporavak privrede i nastavak evropskih integracija, kako bi bio stvoren ambijent koji će privlačiti investitore u Srbiju.

Poručio je da je moralo da dođe do zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija jer bi, u suprotnom, bila opterećena privreda i dodao da je Vlada obezbedila milijardu evra za očuvanje likvidnosti, a samim tim i radnih mesta, što je najvažnije.

Budžet za narednu godinu, napravljen je u drugačijoj klimi, naglasio je Tadić i dodao da je najbitnije, da iako se kasni sa njegovim donošenjem u parlamentu, on bude bolji nego prethodni.

Mere Vlade Srbije za prevazilaženje krize dale su rezultate i Srbija je u odnosu na druge zemlje postigla bolje i značajnije rezultate u prevazilaženju krize, istakao je Tadić.

Investiranje u razvoj i za nove generacije

"Moramo uspostaviti novi kriterijum i standard, da ova Vlada vodi računa o ciljevima za buduće generacije, i zato mora voditi računa i o svim budućim vladama", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, upravo je izgradnja putne i energetske infrastrukture najbolji način da se ulaže u budućnost.

"Niko ne može da tvrdi da je zaduživanje zbog izgradnje putne i energetske infrastrukture protivno interesima generacija koje dolaze", rekao je Tadić, i objasnio da je zaduživanje opravdano ukoliko se investira u razvoj i za nove generacije

Kako je najavio, u narednim godinama u Srbiji će u razvoj biti investirano više od pet milijardi evra.

Objašnjavajući teškoće sa kojima se Vlada suočila otpočevši velike infrastrukturne projekte, Tadić je istakao da na početku njenog mandata nije bilo ni projektne dokumentacije, tako da je jedna godina bespotrebno izgubljena krivicom ministara koji su se u prošlosti bavili infrastrukturom.

Stav MSP promeniće odluke mnogih

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke izjavio je da je ubeđen da će posle rasprave i stava Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije mnoge zemlje dovesti u pitanje svoje odluke o priznavanju nezavisnosti južne pokrajine.

Tadić je osudio svaki pokušaj "politike dekosovizacije Srbije".

Ukazao je da je pitanje Kosovo i Metohija "bolan i nasleđen problem" i istakao da Srbija insistiranjem na mirnom rešavanju tog pitanja kroz raspraavu pred MSP brani osnovne principe međunarodnog prava i nudi taj model rešavanja problema drugim sličnim primerima u svetu.

Tadić je podsetio da je osnovni cilj državne politike nastavak evropskih integracija i očuvanje integriteta zemlje i da je po tom pitanju postignut konsenzus u zemlji.

Decentralizacija uz očuvanje integriteta države

Boris Tadić izjavio je da regionalizacija i decentralizacija moraju biti centralne tačke politike Srbije i ubuduće, ali da ni po koju cenu ne dovode u pitanje funkcionisanje i stabilnost zemlje.

"Svaka regionalizacija i decentralizacija mora biti u skladu sa teritorijalnim integritetom i ekonomskim razvojem", istakao je Tadić.

Tadić je rekao da će Srbija ići u pravcu regionalizacije i decentralizacije, ali uz očuvanje integriteta države, navodeći da će se DS svakoj suprotnoj tendenciji suprotstaviti.

On je dodao da ulazak u EU ne znači odustajanje od očuvanja nacionalnih interesa zemlje i da će se suprostaviti svakom ministru, članu i funkcioneru DS-a koji suprotno misli.

"Lično ću preduzimati akcije protiv onih koji idu protiv postulata stranke. Dok sam ja predsednik DS-a i Srbije, ova politika će se sprovoditi", poručio je Tadić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.