Znate li poreklo jednog od najpoznatijih ringtonova?

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2016, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li poreklo jednog od najpoznatijih ringtonova?

Može se reći da je jedna od najpoznatijih melodija na svetu, ona čuvena koju je većina ljudi bar jednom koristila. Po podacima iz 2009. godine, ovaj karakteristični niz tonova mogao je da se čuje 1,8 milijardi puta dnevno, u proseku 20.000 puta u sekundi.

Karakteristična melodija nije nastala u Nokia studiju, kako mnogi misle, već je komponovana vek ranije.

Španija, na prelazu iz 19. u 20. vek. Francisko Tarega je uspešan kompozitor za klasičnu gitaru. Sklada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << romantične melodije koje se rado izvode širom Evrope.

Jedan od njegovih najpopularnijih komada je Grande Valse, a jedan od muzičkih pasaža iz ovog dela uzet je kao predlog za popularni Nokia Tune.

Godine 1993., Ansi Vanjoki, tadašnji izvršni podpredsednik Nokie doneo je note ove kompozicije kolegi Lauri Kivinenu, šefu komunikacija, pa su zajedno odabrali melodiju od 13. do 16. takta.

Poslušajte Tareginu verziju i već na 12. sekundi dočekaće vas iznenađenje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.