Znanje je kapital: Privatni učitelji u Hong Kongu zarađuju milione i nose dizajnersku odeću

Izvor: Blic, 27.Nov.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znanje je kapital: Privatni učitelji u Hong Kongu zarađuju milione i nose dizajnersku odeću

Učitelji su u većini zemalja pripadnici srednje klase koji retko kad imaju priliku da izađu iz anonimnosti. Međutim, u Hong Kongu situacija je potpuno drugačija. Privatni tutori u ovoj zemlji se reklamiraju kao slavne ličnosti, nose dizajnersku odeću i zarađuju milione. Tutori se smeše sa bilborda: Reklama u Hong Kongu

Poput poznatih glumaca i pevača, sa bilborda u Hong Kongu prolaznicima se smeše privatni tutori. Oni su mladi, zgodni i, što je najvažnije, obrazovani, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a rukovode se činjenicom da je znanje kapital koji će uvek biti potreban društvu.

Ideju o tutorima-zvezdama pokrenuo je pre 20 godina Ričard Eng, bivši profesor engleskog, koji je shvatio da sve njegove kolege u srednjoj školi izgledaju isto.

Ričard Eng je zahvaljujući privatnom tutorstvu stekao milione i žutog "lamborginija"

- Obrazovanje je nešto što nikada neće izumreti u Aziji, jer svaki roditelj želi da njegovo dete bude bolje od njega samog - objasnio je Eng za AFP.

Ričard, čiji je nadimak "Kralj tutora", danas vodi 13 privatnih tutorskih škola, u kojima radi više od stotinu predavača. Riskantan poslovni potez bez sumnje mu se isplatio, a u prilog tome govore milioni na bankovnom računu i žuti "lamborgini".

Njegovi zaposleni svake godine se pojavljuju na bilbordima, posterima i u televizijskim reklamama, za šta se izdvaja oko 100.000 dolara. Tutori su uvek obučeni po poslednjoj modi i ne izlaze iz kuće bez sređenih frizura.

Keli Mok kaže da je za uspešnog učitelja potrebna harizma

Jedna od njih je privatna profesorka engleskog Keli Mok, koja smatra da uspešan tutor ne možete postati preko noći.

- Potrebno je uložiti mnogo vremena, a osim akademskih kvalifikacija, morate imati i harizmu - kaže ona.

Učenici su pod pritiskom zbog teških ispita

Zahtevan sistem obrazovanja u Hong Kongu i visok kriterijum za polaganje ispita nametnuli su potrebu za dodatnim školovanjem. Kako prenosi Bi-Bi-Si, roditeljima ne predstavlja problem da izdvoje novac za napredak svoje dece, mada ima i skeptika koji smatraju da se obrazovanje previše komercijalizuje.

Među takve spada i tutor ekonomije po imenu Aleks Lem. Iako i sam snima televizijske reklame u kojima deci i roditeljima nudi svoje usluge, on se plaši da tutori-zvezde pretvaraju sistem obrazovanja u estradu.

Aleks Lem osuđuje komercijalizaciju obrazovnog sistema

- Tokom poslednjih godina, poslu su se priključile novajlije koje sebe smatraju zvezdama i nisu skoncentrisane na veštine podučavanja. Tako kvaliteti tutora opadaju - kaže on.

Praksa privatnog tutorstva nije prisutna samo u Hong Kongu, već i u drugim zemljama Azije. Osamdesetih godina je u Južnoj Koreji važio propis koji zabranjuje tutorstvo zbog socijalnih razlika koje nastaju kao posledica. Danas oko 90 odsto učenika srednjih škola uzima privatne časove, prenosi Bi-Bi-Si.

VIDEO > Prilog o tutorima-zvezdama:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privatni učitelji u Hong Kongu zarađuju milione

Izvor: Kamatica.com, 28.Nov.2012, 09:00

Učitelji su u većini zemalja pripadnici srednje klase koji retko kad imaju priliku da izađu iz anonimnosti. Međutim, u Hong Kongu situacija je potpuno drugačija. Privatni tutori u ovoj zemlji se reklamiraju kao slavne ličnosti, nose dizajnersku odeću i zarađuju milione..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.