Znam da nisu preterano srećni; Najskuplja srpska reč je budućnost

Izvor: B92, 05.Sep.2020, 18:46

"Znam da nisu preterano srećni; Najskuplja srpska reč je budućnost"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan postignutim sporazumom u Vašingtonu i da ćemo teško u budućnosti imati ovako dobre sporazume.

"Znam kakvi će predlozi dolaziti sa različitih strana. Mi smo se borili, dobro se pripremili, američki domaćini su imali sluha i hteli da nas saslušaju", rekao je on.

Vučić je kazao da je sporazum koji je postignut izuzetno dobar za našu zemlju.

"Mislim da je sporazum u interesu obeju strana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Srba i Albanaca i koji treba da stvori bolje prilike na Balkanu, da treba da spojimo ljude, preduzeća, firme", rekao je on i dodao da budućnost treba da bude mir.

Dodao je da smo visoku cenu platili zbog neodgovornih postupaka sa naše strane koji su bili u prošlosti donošeni.

"Želimo da iskoristimo i poslednju priliku da sačuvamo mir i stabilnost", poručio je on.

Zahvalio je američkom predsedniku Donaldu Trampu i ostalim zvaničnicima SAD sa kojima se sastao.

"Zahvalan sam ljudima u Srbiji, osetio sam da su ljudi bili ponosni, ne zato što smo pobedili, nismo, ali nismo bili poraženi, bili smo poštovani", rekao je Vučić

Vučić je rekao da je u 3. tački sporazuma piše da osim izgradnje puta Beograd-Priština, železničke prge i podrške preduzećima stoji jasno da "američka razvojna fondacija dolazi samo u Srbiju na Balkanu".

"To će pomoći i uvećanju našeg kreditnog rejtinga i podršku opstanku i razvoju srpske privrede kroz nove investicije", rekao je on za tv Pink.

Vučić je pokazao fascikle i papire sporazuma i dodao da smo suštinski napravili "razmenu pismena sa SAD", a ne sa Prištinom.

"Mi znamo šta je sadržaj onoga što su Albanci potpisali", rekao je Vučić.

On je dodao da što se dobrog tiče, ne možemo da očekujemo od EU u vezi sa pregovorima sa Prištinom.

"Znam da nisu preterano srećni", rekao je Vučić na pitanje kako ocenjuje što je EU ostala bez komentara na sporazum.

Kako je naveo, juče je bio ponosni Srbin, "jedan od retkih koji je bio u Ovalnoj sobi i pričao sa Trampom".

"Nisam to zaslužio kao Aleksandar Vučić, nego kao predsednik i predstavnik Srba. Srbiju nismo obrukali", rekao je on i dodao da bi o ovoj poseti SAD mogao da napiše memoare.

"Mi ovako dobar sporazum dugo nećemo dobiti po bilo kom pitanju. Ponosan sam što sam bio deo tima koji je na častan, odgovoran i ozbiljan način svoju zemlju predstavljao. Mislim da je naš tim bio pripremljeniji", rekao je on.

Govoreći o pregovorima koji se nastavljaju u Briselu sledeće sedmice, Vučić je rekao da prihvatamo dijalog pod okriljem EU koje nas "skupo košta".

"Na moje 'ali' dobiću odgovor od njihovih službenika", kaže Vučić i dodaje da je najskuplja srpska reč je budućnost.

Naveo je da bi trebalo da budemo zadovoljni jer je u pitanju "izrvstan sporazum" i da očekuje šta će biti konačni predlog EU o sporazumu.

"Nadam se da će pre toga imati razumevanja", kaže on.

On je naveo da je poslednja tačka sporazuma takva da nema govora o priznaju Izraela i Prištine.

"Mi razumemo njihove želje da nastave ono što su radili sa Emiratima, da sačekamo mi šta će Izrael da uradi", kazao je on.

Vučić je rekao da već za dva sata leti za Brisel gde se nastavljaju pregovori sa Prištinom.

On je primetio da Srbija beleži ubedljivo najbolje brojeve u vezi sa koronavirusom u regionu, pa i u Evropi.

"Svi ćute o tome. To je još jedna priča o nama i o našem licemerju", kaže Vučić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.