Znale bi se ubice da je lustracije

Izvor: B92, 03.Apr.2013, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znale bi se ubice da je lustracije

Novi Sad -- Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš izjavio je da veruje da bi se danas znalo "ko su ubice novinara da je bilo lustracije u Srbiji".

"Izostanak lustracije je u proteklih 10 godina onemogućio da se Srbija konačno suoči sa svojim problemima i počne da ih rešava. Na taj način je sprečeno da budu imenovani svi odgovorni za sav mrak devedesetih godina", napisao je Kostreš u pismu novinarskim udruženjima.

Nezavisnom udruženju novinara Srbije, Udruženju novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine Kostreš je poručio da smatra da bi lustracija doprinela i tome da bi "novinarima za koje se dokaže da su huškali na rat, plasirali dezinformacije i sejali mržnju, bilo trajno ili bar za neko vreme onemogućeno da rade".

"Ovako, bez lustracije, devedesete nam se ponavljaju. Sve su češći ispadi ekstremističkih organizacija, grafiti i govor mržnje, pretnje, paljenje zastave Vojvodine i pokušaji zatiranja njene autonomije, crni spiskovi i vređanja po nacionalnoj osnovi", ukazao je Kostreš.

Dodao je da doprinos takvom stanju u društvu daju i pojedini mediji, učestvujući u raznim hajkama, ili čak, kao što se to nedavno dogodilo, analizirajući nečiju nacionalnu pripadnost.

"Krajnji je trenutak da svi odgovorni ljudi obrate pažnju na pogoršanje odnosa u našem društvu i na ugrožavanje ljudskih i manjinskih prava", napisao je Kostreš i podsetio da je Zakon o lustraciji donet juna 2003. godine, a važi 10 godina.

Kostreš je pozvao novinarska udruženja da pomognu da se važnost zakona produži za još 10 godina i da odmah počne njegova primena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da je bilo lustracije, znalo bi se ko je ubio novinare

Izvor: Telegraf.rs, 03.Apr.2013

- Izostanak lustracije je u proteklih 10 godina onemogućio da se Srbija konačno suoči sa svojim problemima i počne da ih rešava - kaže zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.