Značajna saradnja sa Kinom

Izvor: RTS, 30.Avg.2011, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značajna saradnja sa Kinom

Višednevna poseta parlamentarno-privredne delegacije Srbije Kini je završena. Tokom posete dogovorena je čvršća saradnja parlamenata dve zemlje, kao i realizacija ugovora o kreditu za revitalizaciju Termoelektrane "Kostolac".

Parlamentarno-privredna delegacija Srbije, koju je predvodila predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, završila je višednevnu posetu Kini.

Tokom posete Kini dogovorena je čvršća saradnja parlamenata dve zemlje, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i realizacija ugovora o kreditu za revitalizaciju Termoelektrane "Kostolac".

Delegacija Srbije je u Kini boravila od 26. avgusta, na poziv predsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vua Banguoa.

Ćukić-Dejanović je razgovarala sa potpredsednikom Kine, Si Đinpinogom, koji je rekao da Kina ostaje dosledna podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i da kineska politika računa na saradnju sa zapadnim Balkanom, kao i da su Srbija i Kina "svevremenski prijatelji", što je 2009. godine i potvrđeno uspostavljanjem strateškog partnerstva.

U razgovoru sa predsednikom Kineskog kongresa Vu Banguom dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji sa Kineskim narodnim kongresom, koji podrazumeva konkretnu saradnju skupštinskih tela, načina prenošenja iskustava i frenkventnost susreta parlamentaraca.

"Memorandum bi se, takođe, odnosio i na zauzimanja zajedničkih stavova u unilaterali po pitanjima od zajedničkog interesa", rekla je Ćukić-Dejanović Tanjugu.

Predsednica srpskog parlamenta susrela se i sa stalnim članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije He Guoćiangom, koji je naglasio da su dve zemlje već ostvarile dobru saradnju, ali da se nada da će ona i u buduće biti razvijana.

Srpska delegacija je posetila i grad Čungćing koji ima oko 30 miliona stanovnika i koji je tokom Drugog svetskog rata bio prestonica najmnogoljudnije zemlje sveta.

Zvanicnici Čungćinga naglasili su veliku mogućnost saradnje sa privrednicima iz Srbije u oblastima infrastrukture, revitalizacije železnice, termoelektrana i poljoprivrede.

Ćukić Dejanović je rekla da su predsednik parlametna Čuncghina Čen i predsednik Kineske razvojene banke u tom gradu Guo Dung obavestili srpske privrednike o nameri da u narednom periodu u svetu investiraju oko 30 milijardi dolara.

Poslednjeg dana posete Kini, Đukić Dejanović je razgovarala sa predsednikom parlamenta Šangaja Liu Jungenom, navodeći da je razmena iskustava i saradnja sa tom gradskom skupštinom veoma značajna za Srbiju, posebno imajući u vidu da ona predstavlja 23 miliona građana.

Trgovinska i ekonomska saradnja

Sa parlamentarnom delegacijom u poseti Kini boravila je i privredna delegacija, kao svojevrsna prethodnica sastanku Međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije i Kine, koji je planiran za oktobar.

Savetnik za energetiku premijera Petar Škundrić, koji je bio u srpskoj delegaciji, objasnio je da je sa Kinezima dogovorena konkretna realizacija jednog od najvažnijih projekata za Srbiju, revitalizacija TE "Kostolac" i izgradnja novog termobloka, i stvorena mogućnost za saradnju u novim projektima.

Direktor Termoelektane "Kostolac" Dragan Jovanović očekuje da će do kraja septembra biti pripremljen ugovor sa kineskom Eksim bankom o kreditu za tu termoelektranu i da će njegovom ratifikacijom u parlamentu početi realizacija tog komercijalnog ugovora.

U delegaciji Skupštine Srbije bili su i poslanici Velimir Ilić (NS), Meho Omerović (ZES), Jorgovanka Tabaković (SNS), Jelena Trivan (ZES), Branko Ružić (SPS-JS), Dragan Todorović (SRS), Nikola Lazić (DSS), kao i generalni sekretar republičkog parlamenta Veljko Odalović.

U privrednoj delegaciji su pored Škundrića bili i predstavnici Elektroprivrede Srbije, Agrobanke i nekoliko firmi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.