Značajan film - Naša deca pojma nemaju o Jasenovcu

Izvor: B92, 27.Feb.2021, 13:19

"Značajan film - Naša deca pojma nemaju o Jasenovcu"

Film "Dara iz Jasenovca" je važan za naš narod i decu, jer nam deca ne znaju gotovo ništa o Jasenovcu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je kazao za televiziju Prva da političke reakcije o filmu samo potvrđuju da mnogi u regionu i svetu smatraju da Srbe, čim se malo homogenizuju i ojačaju, treba "udariti po glavi" i spustiti.

"Važan film za naš narod i decu. Prvo sam se dvoumio, bio za to da nađu nekog velikog filmskog produčenta da to postane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetski popularno, a onda sam shvatio da naša deca ne znaju ništa o Jasenovcu", rekao je Vučić za TV Prvu.

Kako je rekao to je jedno divno i jezivo mesto - divna pridroda, a najjezivje mesto zbog počinjenih zločina, u kojem uvek čujete tišinu, kao i u Hirošimi. Sa druge strane, ukazao je da političke reakcije, do Florijana Bibera do drugih nam jasno pokazuju šta su oni želeli.

"Niko nije takav komentar dao za film o Srebrenici, a tamo se desio strašan zločin. Tada nije bilo da nije dobra viktimizacija, ali kada Srbi naprave film o tome da su žrtve, onda je užas praviti viktimizaciju, jer Srbi će ponovo da budu homogeni, a čim Srbi malo ojačaju treba ih udariti u glavu i spustiti. To misle mnogi u regionu i svetu", rekao je Vučić.

Dodao je da će biti još sličnih filmova - danas se emituje jedan od Svetozaru Miletiću, a snimaće se i film o Oluji.

"Sve što decenijama nismo radili, sve ćemo da uradimo", rekao je Vučić i dodao da mu je majka rekla da , ako je on bar malo doprineo filmu, to bio najpametniji način da vrati, da se oduži za spaljenje kuće Vučića, za ubijenog dedu.

"Vratili smo zbog stotina hiljada naših ubijenih ljudi, bar da se njihova imena i istina ne zaborav", rekao je Vučić.

On je podsetio da je finansiranje tog filma pomogla država, kao što će pomoći i gradnju kompleksa u Donjoj gradini, koji je u planu, te da je odlikovao reditelja Predraga Gagu Antonijevića i scenaristu Natašu Drakulić.

"I to je ono što ja mislim o filmu", poručio je predsednik.

On je dodao i da zahvalan reditelju Gagi Antonijeviću na tome što je rekao povodom snimanja ovog filma da to "neki nisu mogli, jer nisu imali para ili je ekonomija bila upropašćena, a drugi nisu smeli, ali je Vučić i mogao i smeo".

To je, kaže, nešto najlepše što je neko rekao o njemu.

Vučić je kazao da će od sad samo državni izdavači moći da štampaju knjige iz predmeta srpski jezik, geografija i istorija.

"Neće nam više Jasenovac biti samo 10 minuta jednog školskog časa", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Dara važan film za našu decu, snimaće se i film o Oluji"

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Feb.2021

Film "Dara iz Jasenovca" je važan za naš narod i decu, jer nam deca ne znaju gotovo ništa o Jasenovcu, a političke reakcije o filmu samo potvrđuju da mnogi u regionu i svetu smatraju da Srbe, čim se malo homogenizuju i ojačaju, treba "udariti po glavi" i spustiti, izjavio je predsjednik Aleksandar...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.