Zmajevi na Bodenskom jezeru

Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zmajevi na Bodenskom jezeru

„Zujte strune” je već druga narudžbina festivala u Bregencu od Isidore Žebeljan. Pre pet godina od naše kompozitorke naručena je opera „Maratonci trče počasni krug”

Na otvaranju festivala u Bregencu, u zapadnoj Austriji, 17. jula premijerno je izvedena kompozicija Isidore Žebeljan „Zujte strune”, metamorfoza na teme iz Mocartove „Čarobne frule”. Delo je nastalo kao porudžbina festivala; izveli su ga Bečki simfoničari, sa dirigentom Polom Danijelom, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Velikoj sali Festivalskog pozorišta.

Prema rečima Isidore Žebeljan, festival u Bregencu, osnovan 1946. godine, specifičan je po tome što se glavna operska predstava postavlja na Bodenskom jezeru koje je i značajno turističko odredište. Scena je izgrađena na samom jezeru (ove godine pozornicu su okružila tri ogromna zmaja koja izranjaju iz vode), a gledalište koje broji 7.000 mesta smešteno je na kopnu.

– Ove godine izvedena je Mocartova „Čarobna frula” u režiji Britanca Dejvida Pauntnija i postavka je bila spektakularna. Orkestar se nalazio u dvorani Festivalskog pozorišta, pevači su bili na sceni na jezeru, a koordinacija pevača, muzičara i dirigenta bila je odlična. Predstava je predivna i zbog fantazmagorije koju čini spoj južnoameričkih i afričkih mitova i motiva – kaže Isidora Žebeljan dodajući da će do sredine avgusta, do kada traje festival, ista opera biti izvedena još dvadesetak puta, pa potom opet za vreme festivala sledeće godine.

Govoreći o programu festivala, koji podrazumeva i nekoliko operskih postavki u Festivalskom pozorištu i brojne simfonijske i kamerne koncerte, kompozitorka naglašava da je umetnički direktor Pauntni pažnju posvetio kompozitorima koji publici nisu dovoljno poznati ili su, pak, danas zaboravljeni. Prethodnih godina, kako objašnjava, u središtu je bio ruski kompozitor poljsko-jevrejskog porekla Mječislav Vajnberg, i njegova opera „Passenger” koja je nakon mnogo godina, prvi put postavljena baš u Bregencu, a 2013. u središtu je Andžej Čajkovski, poljski pijanista i kompozitor jevrejskog porekla kome je baka, dodaje naša sagovornica, da bi ga spasla od holokausta, promenila i ime i prezime (rođen je kao Robert Andžej Krauthamer).

– Ove godine postavljena je njegova jedina opera „Mletački trgovac”, u režiji Kite Vorner iz Velike Britanije, sa međunarodnom podelom, koju je stvarao više od decenije. A zbog posebnog truda da predstavi ove zaboravljene autore 20. veka, Dejvid Pauntni je od poljske vlade nagrađen ordenom zasluge – ističe Isidora Žebeljan.

Austrijska politička elita i njihova javnost, kako dodaje naša kompozitorka, mnogo polažu na svoje festivale, pa su otvaranju festivala u Bregencu prisustvovali predsednik Austrije Hajnc Fišer, kancelar Verner Fajman, ministarka kulture Klaudija Šmid, kao i crkveni i vojni vrh zemlje. Podsetićemo i da je operu „Maratonci trče počasni krug” Isidore Žebeljan, baziranu na drami i filmskom scenariju Dušana Kovačevića, takođe naručio festival u Bregencu gde je premijerno izvedena 2008. u režiji Nemice Nikole Rab.

M. S.

objavljeno: 24.07.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.