Zmajeve dečije igre

Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zmajeve dečije igre

Povodom 50 godina od osnivanja Zmajevih dečjih igara Javno preduzeće PTT saobraćaja "Srbija" emitovalo je 1. juna, na dan kada je preminuo Jovan Jovanović Zmaj, prigodnu poštansku marku nominale 20 dinara.

Na 35. plenumu Društva prijatelja muzeja održanom u Novom Sadu 13. oktobra 1957. godine, a povodom otvaranja preuređenog Zmajevog muzeja u Sremskoj Kamenici, donesen je predlog "...da bi trebalo pripremiti i organizovati Zmajeve dečje igre, kao festival dečje poezije, uz aktivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << učešće dečjih pisaca, pozorišnih umetnika, dečjih i omladinskih kulturno-umetničkih grupa", koje bi bile u tematskoj vezi sa nenadmašnom Zmajevom dečjom poezijom.

Tako su 21. juna 1958. godine u Sremskim Karlovcima uz poetska kazivanja Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Dušana Radovića, Nikole Drenovca, Božidara Kovačevića i Gvida Tartalje udareni temelji jednom od najvećih i najstarijih festivala stvaralaštva za decu u evropskim okvirima. Tom prilikom akademik Veljko Petrović održao je prigodno izlaganje pod nazivom "O dečjoj poeziji Jovana Jovanovića Zmaja".

Zmajeve dečje igre, koje su u početku bile samo manifestacija, prerastaju vremenom u instituciju kulture.

Jovan Jovanović Zmaj (Novi Sad 1833 – Sremski Karlovci 1904) zauzima centralni položaj ne samo u epohi romantizma, već i u celoj srpskoj književnosti druge polovine XIX veka. Zmaj je prvi srpski pesnik za decu. U dečjim pesmama obuhvatio je celo detinjstvo sa svim što pripada dečjem svetu: igrama, igračkama, životinjama, učenju, odnosu prema odraslim i slično. Mašta i humor su glavne odlike takve poezije.

Zajednica jugoslovenskih PTT emitovala je 24. novembra 1983. godine prigodnu poštansku marku povodom 150 godina rođenja Jovana Jovanovića Zmaja. Na marki je, pored njegovog lika, prikazana i naslovna stranica časopisa "Neven".

Prvi broj "Nevena" izašao je jula 1880. godine. Od tada list će izlaziti za sve vreme Zmajeva života, ali i posle njegove smrti sa prilozima koje je Zmaj ranije napisao. "Neven" je izrazito Zmajev list: "Neven je mezimče moga idealnog života na zemljištu moga praktičnog iskustva", govorio je često.

Likovnu obradu marke uradio je Jakša Vlahović, diplomirani grafički dizajner iz Beograda, a stručnu saradnju je pružio Dušan Đurđev, direktor Zmajevih dečjih igara. Marke su štampane u novosadskoj štampariji "Forum" tehnikom višebojnog ofseta u šalterskim tablicama od po 25 komada. Tiraž je 28.000 komada. Na dan izlaska marke DP "Jugomarka" je emitovala prigodan koverat prvog dana.

B. S.

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.