Zlu je dovoljno malo, da mi dobri ne radimo ništa

Izvor: B92, 28.Jan.2017, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zlu je dovoljno malo, da mi dobri ne radimo ništa"

Predsednik Slovačke Andrej Kiska zapalio je na Dan sećanja žrtve holokausta ispred sinagoge u Košicama sveću.

On je to učinio zajedno sa Slovacima koji su preživeli pakao Hitlerovog "konačnog rešenja" za Jevreje, i poručio da Slovaci više ne smeju da čekaju i ćute kada je ekstremizam u porastu, u parlamentu im sede fašisti, a ponavljaju se i napadi na Jevreje.

"Za to da pobedi zlo dovoljno je malo, da mi dobri ljudi ne radimo ništa. Ekstremizam nam raste, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fašisti su nam u parlamentu, ponovo napadaju Jevreje i vreme je da se tome jasno suprotstavimo. Ne smemo da čekamo. Ne razumem. Šta čekamo", upitao je slovački predsednik.

On je podsetio da Slovačka ima organe, ima zakone i da jedino što treba sada da učini jeste da se deluje, a ne da se čeka da počnu da se spaljuju knjige i bacaju kamenice ljudima u prozore.

"Kao da danas oživljavaju aveti prošlosti. Ponovo su tu napadi, za sada verbalni, ali od reči je samo mali korak ka delu. Reči su stajale na početku najvećih tragedija čovečanstva", rekao je Kiska.

Slovački predsednik podsetio je da je fašistička ratna marionetska država Nezavisna Slovačka dopustila da 72.000 njenih jevrejskih građana bude tokom Drugog svetskog rata odvučeno u koncentracione logore i gasne komore, a vratilo se malo njih.

Kiska je danas odao poštu žrtvama holokausta zajedno sa šestoro Slovaka koji su kao deca preživeli holokaust od ukupno 29 koji su i danas živi iz organizacije Sakrivena deca koja od 1993. godine kao deo svetske mreže beleži i arhivira priče preživelih.

"Svaki čovek mora da spreči širenje prostakluka i zlobe. Isto kao što kod kuće ne dozvoljavamo psovke, ne smemo nigde da dopustimo, ni na društvenim mrežama, da ljude šalju u gasne komore i da im prete. To je uloga svakog od nas", rekao je Kiska.

Na parlamentarnim izborima u martu prošle godine ekstremistička Narodna stranka Naša Slovačka Marjana Kotlebe koja veliča i slavi marionetsku klerofašističku Nezavisnu Slovačku osvojila je osam odsto glasova i prvi put su ekstremisti dobili poslanike u parlamentu, koje predsednik Kiska otvoreno naziva fašistima i bojkotuje ih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.