Zloupotreba popularnog režima: Nije sve što se reklamira hrono

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2016, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotreba popularnog režima: Nije sve što se reklamira "hrono"

Hrono proizvodi sve češće se nalaze na rafovima prodavnica kao roba koja bi trebalo da privuče kupce zainteresovane za zdravu ishranu.

Neretko su u ponudi i brojni vodiči za "hrono kuhinju" i preporuke za "hrono recepte", što je u suštini marketinška zloupotreba sve popularnijeg režima ishrane koji se temelji na činjenici da bi u određeno doba dana trebalo jesti one namirnice koje u to vreme organizam može najbolje da iskoristi.

Puno je loših proizvoda i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << plagijata koji se prodaju pod imenom hrono ishrane - kaže dr Ana Gifing, koja je prva promovisala i približila ovaj nutricionistički režim kroz konkretne savete, recepte, kao i rad sa pacijentima.

Doktorka Gifing, koja je prošle nedelje promovisala novu knjigu:"Moj prvi zalogaj", posvećenu pravilnoj ishrani dece, kaže da za hrono režim ishrane nisu potrebni gotovi "hrono" proizvodi, nego je najbitnije vreme obroka i izbor namirnica.

Doručak je obavezan, jer je tada organizam najaktivniji u oslobađanju masnoća koje su ključne za obezbeđivanje energije potrebne za rad srca i pluća. U to doba dana trebalo bi jesti ugljene hidrate - hleb, razne cerealije i masti životinjskog porekla. Idealno vreme ručka je između 13 i 15 časova, a izbor namirnica proteini biljnog i životinjskog porekla, tačnije meso i povrće koje je izvor "sporih" šećera i vlakana. Uveče, kada započinje period odmora najbolji obrok su salate od grilovanog mesa i svežeg povrća začinjene hladno ceđenim uljem.

Pravila hrononutricije

Obavezno tri obroka dnevno u periodu od 8 do 20 časova

Četiri sata je pauza između obroka

Večera najmanje dva sata pre spavanja

Zabranjena su gazirana pića i sve vrste grickalica

Slatkiši dozvoljeni samo od 16 do 18 časova, desert tek sat do dva nakon ručka

Voće se ne jede ujutro i uveče

Hleb, testenine i skrobna povrća (krompir, grašak) jesti najkasnije do 15 časova

Najbolje je sveže povrće, a ako se bari onda je bolji izbor kuvanje na pari

Kravlje mleko nije dozvoljeno jer se teško vari, već kiselo mleko i sirevi

Margarin, biljni sirevi (osim tofu - sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva nisu dozvoljeni, jer su izvor industrijskih trans-masti koje povećavaju nivo lošeg holesterola.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.