Zlostavljano svako treće dete u BiH

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2010, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlostavljano svako treće dete u BiH

U BiH svako peto dete ne završi srednju školu, a svako treće je zlostavljano, tvrdi regionalni direktor UNICEF-a Stiven Alen, koji se nalazi u poseti BiH gde se sastao sa predstavnicima vlasti i predstavio im kategoričan plan za BiH.

Alen je istakao da je u BiH 170.000 siromašne dece, a da 26 odsto stanovništva živi na ivici siromaštva.

"Sve ove brojke odraziće se na budućnost. Jer, ako se ne bude dovoljno ulagalo u obrazovanje, mladi neće biti konkurentni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Evropi. Veoma smo zabrinuti zbog velikog odlivanja mladih i kvalitetnih kadrova u potrazi za poslom u Evropi ili Americi. Ovaj trend treba hitno menjati", izjavio je Alen za "Dnevni avaz".

Prema njegovim rečima, znatan broj dece u BiH nije upisan u matičnu knjigu rođenih, čime su im uskraćena osnovna prava.

"Jedan od problema sa kojima se BiH i ranije suočavala jeste to da je sistem sa statističkim podacima uništen, tako da određeni i ne postoje. Treba izgraditi dobru bazu pouzdanih podataka na svim nivoima koji bi mogli koristiti ljudima", naglasio je Alen.

Iako se BiH suočava sa pojačanim kršenjima prava deteta, koja proizilaze iz političkih i etničkih predrasuda, socio-ekonomske tranzicije i neadekvatnosti sistema socijalne zaštite, Alen je zadovoljan njenim napretkom.

"Veliki progres je napravljen, postoje zakoni, od kojih se neki nalaze i u finalnoj fazi usvajanja. Postoji Nacrt zakona o maloletničkom prestupništvu, a naredni korak su sredstva i metode za njegovu realizaciju. Treba raditi i na uočavanju propusta, nedostataka i manjkavosti ovih zakona", naglasio je predstavnik UNICEF-a.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Svako treće dijete u BiH zlostavljano

Izvor: RSplaneta.com, 06.Jul.2010

BiH svako peto dijete ne završi srednju školu, a svako treće je zlostavljano, tvrdi regionalni direktor UNICEF-a Stiven Alen, koji se nalazi u posjeti BiH gdje se sastao sa predstavnicima vlasti i predstavio im kategoričan plan za BiH. Alen je istakao da je u BiH 170 000 siromašne djece, a...

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.