Zlostavljači žena posebno su brutalni leti i tokom praznika, a zbog jednog USAĐENOG MIŠLJENJA i žrtve se ponekad tretiraju kao NASILNICI

Izvor: Press, 02.Okt.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlostavljači žena posebno su brutalni leti i tokom praznika, a zbog jednog USAĐENOG MIŠLJENJA i žrtve se ponekad tretiraju kao NASILNICI

Gotovo 110.000 slučajeva zlostavljena zabeležena su od kako je, pre 27 meseci, počeo da se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Statistika je ukazala na to da se nasilje povećava tokom letnjih meseci, a ljudi su upravo najčešće u avgustu na odmorima više upućeni jedni na druge, pa su i sukobi češći.
Foto:blic
Od 1.658 žrtava, njih 1.148 bilo je od strane partnera: 574 slučaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bilo je od strane supruga, u 117 slučajeva bivši suprug, u 208 slučajeva vanbračni suprug, u 143 slučaja partner, i u 106 slučajeva bivši partner.
"Obostrano nasilje"

Žene su najčešće žrtve nasilja u porodici. Prema rečima Tanje Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, u gotovo 70 odsto slučajeva kada su one žrtve, nasilje čine njihovi bračni ili vanbračni partneri, aktuelni ili bivši.
Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija
Tanja Ignjatović
- U skoro 10 odsto situacija nasilje prema ženama čini sin, u oko pet odsto slučajeva radi se o ocu, a zatim su to uglavnom drugi muški srodnici. Kada je reč o muškarcima koji su žrtve nasilja u porodici, u svakom četvrtom slučaju radi se o sinu kao učiniocu, u skoro svakom petom to je otac, zatim sledi brat i drugi muški srodnici. Supruge i partnerske su registrovane kao one koje čine nasilje u oko 18 odsto slučajeva. Ovde bi trebalo imati u vidu sklonost policije i drugih stručnjaka da ženu koja se brani takođe smatra učiniocem nasilja, jer kultura žrtvu vidi kao potpuno pasivnu i bespomoćnu, tako da se odupiranje, čak i verbalna agresija, tumače kao obostrano nasilje, što neopravdano izjednačava učinioca i žrtvu - ukazuje Ignjatovićeva i dodaje da u Autonomnom ženskom centru registruju dva puta veći broj poziva žena u vreme praznika, posebno novogodišnjih i božićnih, što moguće ima veze sa više upotrebe alkohola i činjenicom da svi borave u kući u dužem periodu.
- Ono što takođe primećujemo je da se nekada ubstva žena dešavaju u nizu, nekoliko u sedam ili deset dana, kao da jedno ubistvo i pisanje o njemu, uvek neodgovarajuće, inspiriše drugo - naglašava ona.
Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Milica Ljubičić tužiteljka
"Niste nevidljive"
Odeljenje za borbu protiv nasilja u porodici u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici ostvaruje po statističkim podacima najbolje rezultate u Srbiji. Prema rečima tužiteljke, koordinatorke za nasilje u porodici u Drugom osnovnom tužilaštvu i koordinatora za medije Udruženja sudija i tužiaca, Milice Ljubičić period od 1. januara 2018. do 1. avgusta 2018. i od 1. januara 2019. do 1. avgusta 2019. godine pokazuje da su u 2018. hitne mere izrečene prema 298 lica, a u 2019. prema 285 lica, da je u 2018. godini u ovom periodu pritvor bio određen prema 76 lica, a u ovoj godini prema 53 lica.
- Samo u julu 2018. godine prema 18 lica, a 2019. godine prema 23 lica, od čega prema 15 lica u samoj jednoj opštini - Grockoj. Ako se analiziraju pritvorski predmeti samo iz jula, uočljivo je da su u pitanju najčešće bila krivična dela sa izuzetno teškim posledicama nasilja koje je trajalo u dužem vremenskom periodu, koja su uključivala sve oblike nasilja, pri čemu su žrtve prvi put svedočile o tome, odnosno prijavile nasilje. Na ovakav način u velikom broju predmeta sprečeni su fatalni ishodi do kojih je često dolazilo u poslednje vreme u Srbiji, što predstavlja dobar znak i dobru poruku za sve žrtve koje su do sada najčešće, bile malobrojne u poređenju sa žrtvama koje su prijavljivale nasilje koje se dešavalo prvi put ili je trajalo kraće. Za svakog profesionalca koji se bavi nasiljem u porodici (tužioca, policijskog službenika, predstavnika centra za socijalni rad, sudiju i dr.), ovo je izuzetno važno, ali takođe mislim da to treba reći i svim ženama koje još uvek ćute i koje kao žrtve nisu vidljive u našem radu - prijavite nasilje i dozvolite institucijama da vam pomognu jer one to mogu - zaključuje Milica Ljubičić.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Za 27 meseci 109.000 prijava nasilja u porodici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2019

U prvih 27 meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici prijavljeno je 109.000 slučajeva i oni su pojedinačno razmatrani...To, međutim, kako je danas rekla ministarka pravde Nela Kuburović na panelu posvećenom nasilju u porodici u okviru Međunarodne konferencije "Žene lideri i održivi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.