Zloglasni bataljon vaskrsava?

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 16:14

Zloglasni bataljon vaskrsava?

Brigada Azov, koja je učestvovala u bitkama za Marijupolj, pokušava da se oporavi od borbenih gubitaka kako bi odigrala snažnu ulogu u sledećoj ofanzivi.

Jedinica se nada da će regrutovati 6.500 novih boraca kako bi obnovila borbenu moć.

Osim toga, lideri Azova pokušavaju da obezbede više od 1.000 boraca koji su ostali u Rusiji kao ratni zarobljenici.

"Spremni smo da oslobodimo teritoriju", rekao je major Bogdan Tavr Krotevič, koji je privremeni komandant >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brigade i predvodi napore za rekonstrukciju nakon što je jesenas pušten iz ruskog zarobljeništva.

Ukrajinska vlada je odredila Azov, koji je nedavno apsorbovao druge elemente nacionalne garde zemlje, kao jednu od šest „ofanzivnih brigada“ koje će predvoditi pokušaj Ukrajine da ponovo vrati oblasti pod ruskom kontrolom.

Posle meseci uglavnom malih pomeranja u linijama fronta, sve se više spekuliše o prolećnoj kontraofanzivi ukrajinskih snaga, piše Vašington post. Lideri Azova pokušavaju da prevaziđu kontroverzu oko krajnje desničarskih korena brigade, što je dovelo do toga da Azovu nije dozvoljeno da primi zapadno oružje. Najnovije regrute Azov privlači ne zbog ultranacionalističke ideologije, već zbog dokazanih borbenih veština, kažu vođe brigade.

"To je ime koje je zahvaljujući odbrani Marijupolja postalo poznato u svetu. Nekada je imalo negativno značenje. Sada ima pozitivno jer ono što radimo funkcioniše... Regruti koji nam dolaze razumeju to", rekao je 28-godišnji glavni narednik Maslo tokom nedavne obuke van Kijeva.

Azov je postao poznat nakon što ruske aneksije Krima 2014. godine, dok se loše opremljena ukrajinska vojska borila da uzvrati protiv separatista koje podržava Rusija u istočnom regionu Donbasa. Azov, tada dobrovoljačka formacija, odigrao je ključnu ulogu u odbrani strateškog grada Marijupolja. Jedinica je kasnije te godine uključena u Nacionalnu gardu Ukrajine.

Mediji su ih okarakterisali kao zloglasni bataljon, poznat po brutalnim napadima ruske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.