Zločinački poduhvat

Izvor: Politika, 08.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločinački poduhvat

Tragična sudbina Dragomira Petronjića, Srbina rodom iz Prijedora, koji je živeo u Celju, a koga su slovenački organi nezakonito izbrisali iz registra stalnog stanovništva Slovenije 26. februara 1992. da bi ga policija 3. septembra (u suprotnosti sa četvrtom ženevskom konvencijom o zaštiti civila u ratu) deportovala u ratom zahvaćena područja - direktno optužuje slovenačku državu. Iako hitac iz pištolja u Dragomirov potiljak nije ispalio slovenački policajac, zemni ostaci pokojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i uže kojim je bio vezan, iskopani iz masovne grobnice kod Jajca terete sam slovenački politički vrh.

Sloveniju sada vode isti ljudi koji su 1992. skovali tajni plan o administrativnom etničkom čišćenju. Oni će 1. januara 2008. preuzeti predsedavanje Evropskom unijom, iako nisu ispravili nepravde počinjene "izbrisanima", niti je iko izveden pred lice pravde. Dragomirova smrt, kao i svedočenja na desetine hiljada drugih "izbrisanih" koji su od 1992. naovamo "civilno mrtvi",dokazuju da je takvo etničko čišćenje dirigovano od strane slovenačke vlade.

Zašto je Slovenija Dragomira tretirala gore nego izbegle Hrvate i Muslimane kojima je tih godina dozvolila utočište u Sloveniji? Zašto je policija na čelu sa tadašnjim ministrom Igorom Bavčarom odstupila od načela da nikome nije moguće preko noći, krišom, oduzeti stečena prava?

Američki istoričar Danijel Goldhagen svojevremeno je šokirao svet knjigom o Hitlerovim "dobrovoljnim krvnicima" dokazavši da su zločini u nacističkoj Nemačkoj bili mogući samo uz pomoć mnogih "malih ljudi", običnih Nemaca. Ni brisanje dela stanovnika Slovenije ne bi uspelo bez poslušne birokratske mašinerije podmazane nacionalizmom, na kome sve do danas jaše nomenklatura premijera Janeza Janše.

Slovenački organi represije pedantno su sledili tajne depeše i usmene naredbe nadležnih ministara logikom koju najbolje opisuje Himlerov pomoćnik gestapovac Verner Best: "Policija radi zakonito sve dok izvršava volju naroda". Slično je visoki zvaničnik slovenačke policije Slavko Debelak 1994. tvrdio da se u postupcima prema "izbrisanima" poštuje "javni interes".

Dragomirova deportacija na stratište Herceg-Bosne otkriva da je Slovenija kršila međunarodne konvencije o ratnom pravu i 1992. saučestvovala u zločinu. Zlodelo nije projekat slovenačkog naroda koji nije dao tapiju političarima da posle osamostaljenja proteraju deo stanovništva već su za to zaslužni konkretni naredbodavci i izvršioci.

Zahvaljujući ovdašnjim novinarima i pravnicima, zgađenim postupcima vlasti, taj zločinački poduhvat raskrinkan je pre više od decenije, ali je službena Ljubljana ignorisala zahteve da poštuje vladavinu prava. Oglušila se i o odluke slovenačkog ustavnog suda i preporuke Brisela da ispravi petnaestogodišnju patnju "izbrisanih" osoba oba pola, svih profesija i dobi, većinom Srba.

Hoće li se oglušiti i o Dragomira? U umrlici kao datum smrti nije naveden (nepoznat) datum likvidacije, već je službeno zaveden 3. septembar 1992, dan kada je nestao. Tada je slovenačka policija u Celju nezakonito odvela Dragomira Petronjića na put bez povratka.



[objavljeno: 08/10/2007]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.