Zlatni ćuran Petru Kralju

Izvor: RTS, 20.Jan.2010, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zlatni ćuran" Petru Kralju

Festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" dodelio nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo Petru Kralju. Nagrada će biti uručena na završetku 39. Dana komedije 27. marta.

Glumac Petar Kralj dobitnik je nagrade "Zlatni ćuran" za životno delo, Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije", saopštio je predsednik Upravnog odbora festivala Dobrica Milićević.

"Zlatni ćuran", najviše priznanje festivala, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sastoji se od diplome, statuete ćuran i novčanog iznosa. Nagrada će Kralju biti uručena 27. marta, na završetku 39. Dana komedije. Taj datum se obeležava kao Svetski dan pozorišta.

Odluka je bila jednoglasna, a u igri za nagradu bila su još dva glumca, istakao je Milićević na konferenciji za novinare, istakavši da je Kralj "jedan od vodećih srpskih glumaca danas".

Kralj je na "Danima komedije", koje se u Jagodini tradicionalno održavaju od 1972. godine, od 20. do 27. marta, tri puta nagrađen za glumu statuetom Ćuran.

Prvi put je nagradu dobio 1977. godine za ulogu Kapetana Ivulića u predstavi "Buzdovan" Kleme Grubišića, režija Zoran Ratković u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Istu nagradu je dobio za ulogu Sizifa u predstavi Ranka Marinkovića "Inspektorove spletke", u režiji Aleksandra Ognjenovića u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta 1979. godine i 2002. godine za ulogu Nikole Kosa u prestavi "Doktor Šuster" Zvezdara teatra.

Nagrada "Zlatni ćuran" za životno delo ustanovljena je 2001. godine i do sada je dodeljena glumcima Miodragu Petroviću Čkalji, Danilu Bati Stojkoviću, Miri Banjac, Ljubomiru Ubavkiću Penduli, Nikoli Simiću, Oliveri Marković, Bori Todoroviću i Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.