Zlatna zora: Politički nas progone

Izvor: B92, 13.Jan.2014, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna zora: Politički nas progone

Atina -- Grčka stranka ekstremne desnice "Zlatna zora" osudila je večeras današnje hapšenje još jednog svog poslanika.

Odluka istražnog sudije o zatvaranju Efstatiosa Bukurasa dolazi dan pošto su u subotu zatvoreni poslanici Jorgos Jermenis i Panajotis Iliopulos.

Optužbe protiv poslanika je demantovao portparol stranke i takođe poslanik Ilias Kasidiaris, preneo je večeras "Juronjuz" .

Kasidiaris je rekao da su se vlasti ustremile na "Zlatnu zoru", dok na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slobodi ostaju "teroristi i pokvareni političari", umešani u afere, i izrazio nadu da će "pravosuđe nadvladati ilegalne političke pritiske", a, ako se to ne desi, "Zlatna zora" će se obratiti evropskim sudovima.

Ali, advokat grčke grupe za ljudska prava "Helsinški monitor", Hristos Gramatidis, rekao je da je "Zlatna zora" licemerna jer "sistematski kleveta Evropski sud (za ljudska prava) da je instrument Jevreja i novog svetskog poretka. Ironično je da ti ljudi sada traže zaštitu evropskih sudova, ali to je veličanstvo demokratije", preneo je "Juronjuz".

U zatvoru su već predsednik "Zlatne zore" i poslanik Nikolaos Mihaloljakos, njegov zamenik na čelu stranke Hristos Papas i Janis Lagos - svi zatvoreni od kraja septembra, uhapšeni dan pošto su jednog muzičara-levičare na ulici ubili njima bliski pripadnici "Zlatne zore".

Trećina poslaničke grupe "Zlatna zora" je tako sada iza rešetaka gde čeka suđenje, dok je, računajući i njih, devet od 18 poslanika te stranke optuženo za učešće ili predvođenje kriminalne grupe.

To bi moglo da pomrsi račune Britanske nacionalne partije koja planira da formira evropsku koaliciju desnice pred majske izbore za Evro-parlament.

"Zlatna zora" je godinama uspevala da izbegne osuđivanje svojih članova zbog batinaških napada na strance i drugih zlodela. Ta stranka je ojačala na ksenofobiji i nacionalizmu tokom poslednjih godina finansijske krize države, koja je prouzrokovala masovno siromašenje stanovništva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.