Zlatna deca odrastaju uz dobrotvore

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jan.2015, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna deca odrastaju uz dobrotvore

Sećate li se Marka i Marije Okuke iz berkovićkog sela Predolja, čiji su roditelji Radenko i Danijela tragično nastradali u saobraćajnoj nesreći 31. oktobra 2010, nadomak porodične kuće u tom hercegovačkom selu? Mnogi su ih već zaboravili, ali ne i žena velikog srca Rajka Tarlać iz Sidneja koja je poklonila 1.700 dolara štićenicima "Vesti", a među njima deo novca i ovim mališanima. Staratelji dvoje dece su svakom od srca i danas zahvalni na toj pruženoj ruci.

 A >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << opet, s druge strane, uprkos neprebolnoj boli koja vlada u domu Okuka i Đurica, od kojih je bila majka Danijela, život se nastavlja... Marko i Marija danas su đaci berkovićke OŠ "Njegoš", druže se sa svima u razredu. Prija im, dodaće, da se po nekoliko dana u sedmici u školu dovoze od bake Mile Okuke iz Predolja, dok su od četvrtka do ponedeljka kod dede Gorana i bake Željke Đurice u Berkovićima - ovo drugo tim više što je od pre dva meseca Marko počeo da trenira fudbal u lokalnom FK "Berkovići". Mladi fudbaler koji je 4. jula, proslavio sedmi rođendan, voli da pomaže starijima - od cepanja i slaganja drva, do niza sitnijih poslova na njivama i u brdima. Za to vreme Marija, kojoj je 13. avgusta bio šesti rođendan, radije se igra sa svojim barbikama ili crta i boji svoje ilustracije.

- Njihov mlađi stric Darko Okuka se u Predolju pre pola godine oženio Jelicom. Znali smo i mi ovde u Berkovićima i oni u Predolju da deci dolazak novog člana u porodicu, u zajedničko domaćinstvo (u kome živi i stariji stric ovih mališana Zdravko), znači veliku promenu. Pomalo smo se brinuli kako će sve to primiti - objašnjava nam Goran Đurica, dodajući da je kod Marka ispočetka bilo malo snebivanja u novonastaloj situaciji, "ali, hvala Bogu, sve je to kratko trajalo i dobro se završilo. Jeste, tako to mora biti - složiće se Goran i Željka Đurica koji znaju da je teško naći odgovor na neka pitanja.

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Kao kad Marko kaže: "Đede, mama i tata su umrli. Znam ja da svako mora umreti kad ostari... A što su oni mladi umrli, je li Bog tako hteo?" Nije nam bilo lako odgovarati na more tih pitanja... Šta ćete? Deca kao deca - zaključuje deda Goran Đurica iz Berkovića, a onda nakon kraćeg ćutanja, dodade: "Ne, oni nisu obična deca, oni su zlatna deca...".

Dvogodišnjem Nikoli Dunoviću sinu Jelene Trikić "Majke Hrabrost", koja je da bi rodila Nikolu odbila da uzima citostatike zbog tumora na mozgu i umrla mesec dana nakon porođaja, uručen je praznični poklon od 100 AUD koji mu je posla Rajka Tarlać iz Australije. Nikolu smo zatekli u društvu tetke Sanje dok je otac Goran bio odsutan.

Nikola je već veliki i pomalo nestašan dečak koji sve više priča i saznaje. "Hvala gospođi Tarlać u ime porodice Dunović koja se Nikole seti za svaki praznik. Ova humana žena koja ima dosta svojih štićenika zaista unosi radost u njihove domove. Najlepšim željama za predstojeće praznike porodica Dunović joj želi uzvratiti radost i pažnju koju ona nesebično poklanja drugima", rekla je sa zahvalnošću tetka Sanja.

Novčani prilog od 100 AUD za 23-godišnju slepu Doris Bošnjaković iz Užica, a koja boluje od cerebralne paralize i epilepsije, uneo je radost u ovaj tužni dom. Naš novinar Milan Stanimirović je uručio donaciju njenoj samohranoj majci Slavici Polimčević Bošnjaković, pokazavši još jednom da se o Doris brinu mnogi ljudi.

Ova mlada devojka je 2014. imala još dve operacije na beogradskoj Ortopedskoj klinici na Banjici, a posle toga sa majkom Slavicom je provela 35 dana na rehabilitaciji u Banji Koviljači. Bolesnoj Doris je potrebno mnogo toga, a posebno lift stolica koja bi bila prikačena za gelendere kako bi lakše izašla u kolicima iz stana. Srećom, majka Slavica ima dobre komšije pa joj one pomognu kad god zatreba.

"Dan i noć bdijem nad mojoj ćerkom i znam da nismo zaboravljene. Dok je Doris bila na Banjici, lekove, vitamine i novac slali su nam naši stari prijatelji Olga i Toni Sabadoš iz holandskog grada Sint Pankrasa. Doživljavaju nas kao najrođenije i radujemo se svakom susretu sa njima. Želimo sve najlepše svim ljudima u Novoj godini, a posebne želje upućujemo dobrim i plemenitim zemljacima velikog srca kao što je i gospođa Rajka Tarlać iz Sidneja", poručuje majka Slavica.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.