Životinje izložene torturi

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Životinje izložene torturi

Bezazlene i zabavne cirkuske predstave iza kulisa kriju patnju zarobljenih životinja, njihovo zlostavljenje i mučenje. Tu i je i psihičko zlostavljanje, razjarivanje životinja, podsticanje na agresivnost, navodi Elvir Buzarević, iz udruženja ORKA.

Maltretiranje životinja je sve češće i brutalnije. Dok nastupe u cirkusu promovišu kao zabavne i bezazlene, iza kulisa oni kriju patnju zarobljenih životinja, njihovo zlostavljanje i mučenje.

Na osnovu prijava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje je veterinarska inspekcija dobila, povodom gostovanja cirkusa "Budapest Melani Donert" u Subotici krajem aprila, nadležni su podneli krivičnu prijavu i zabranili održavanje takve manifestacije.

"Zlostavljanje životinja je širok pojam, koji je, kao takav, prilično dobro definisan u Zakonu o dobrobiti životinja, i obuhvata fizičko zlostavljanje i psihičko zlostavljanje životinja", naveo je Elvir Buzarević, predsednik udruženja ORKA.

Koliko je zabavno gledati životinju koja je primorana da šeta imitirajući nespretne ljude, ili gledati moćne zveri oslabljene i povijene kičme zbog udara biča dresera. Te životinje su zatočenici, prisiljene da izvode neprirodne i često bolne tačke.

"To je samo jedan oblik, a tu i je i psihičko zlostavljanje kao što je izazivanje dosade, razjarivanje životinja, podsticanje na agresivnost i tome slično", naglasio je on.

Buzarević dodaje da nije samo batinjanje, šutiranje, bičevanje, teranje na prekomerni rad zlostavljanje životinja.

"Zabranjeno je prikazivanje bilo kakvih cirkuskih predstava i tački od strane bilo kog organizatora. On može da bude registrovan u kojoj hoće zemlji, u Srbiji ne može. Ne smeju da se životinje izlažu takvoj torturi", rekao je direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović.

Prema Zakonu o dobrobiti životinja, ti akti nasilja svrstani su u kriminalne radnje i kao takvi kažnjivi su novčano ili zatvorskom kaznom i do tri godine. Zakon je usvojen, a sada sledi njegovo sprovođenje kroz pravilnike i treninge veterinarskih inspektora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.