Životinje i Balkan: Mačka iz Bosne koja obilazi svet biciklom posetila i Beograd

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 09:22

Životinje i Balkan: Mačka iz Bosne koja obilazi svet biciklom posetila i Beograd

Maca Nala i njen saputnik Din putuju svetom na biciklu, a njihove avanture sročili su u knjigu Nalin svet. Posetili su i Beograd kako bi se upoznali i družili sa čitaocima i ljubiteljima mačaka.

Škotlanđanin Din Nikolson nije ni sanjao da će mu umiljata krznena mačka sa Balkana postati verna saputnica i promeniti mu život, kad je u jesen 2018. krenuo na put oko sveta na biciklu.

Dok je par meseci kasnije u Bosni vozio uz strmo brdo ka granici sa Crnom Gorom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << začuo je mjaukanje i video mače koje ga je jurilo, pokušavajući da mu privuče pažnju.

Ovaj tada tridesetogodišnji ljubitelj životinja nije mogao da ostavi mače na milost i nemilost zime koja dolazi.

Škot velikog srca pokupio je sićušnu stoperku i od tada su nerazdvojni.

Sivkasto-riđa mačka avanturistkinja je dobila ime Nala, po liku lavice iz filma Kralj lavova.

Putujući biciklom, obišli su bivšu Jugoslaviju, Grčku, Tursku, Gruziji i druge zemlje, a zajedno pomažu i drugim životinjama u nevolji na koje naiđu na putu.

A onda su njihove avanture sročili u knjigu Nalin svet.

Posetili su i Beograd kako bi se upoznali i družili sa čitaocima i ljubiteljima mačaka, među kojima se našla i glumica Branka Petrić.

Kako je Din delio putešestvija sa Nalom na Instagramu, ubrzo su postali internet senzacija sa milion pratilaca širom planete.

"Ja sam srećan čovek! Hvala ti Nala, što si me čekala onog jutra na planini", piše Din u knjizi zahvalnicu njegovoj genijalnoj saputnici.

Pripremila: Lazara Marinković

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.