Život za mlade vozače: Automobil nije igračka

Izvor: Mondo, 22.Maj.2019, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Život za mlade vozače": Automobil nije igračka

Koliko mala razlika u brzini čini veliku razliku u kritičnoj situaciji

Foto: MONDO/Marko Tanasković

Kompanija EKO Serbia je omogućila besplatni celodnevni trening mladim vozačima sa ciljem podizanja svesti o važnosti ovakvih preventivnih treninga koji spašavaju živote manje iskusnih vozača i smanjuju broj saobraćajnih nezgoda.

"Život za mlade vozače" se odnosi na skup treninga i predavanja, koji se u organizaciji Nacionalne vozačke akademije NAVAK >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << održava već šest godina i namenjen je najpre vlasnicima probnih vozačkih dozvola, ali i svim drugim vozačima koji jednostavno nisu sigurni u svoju sposobnost za volanom.

"Mi se trudimo da edukujemo ove vozače na najbolji način, a to je neposredno vožnjom na bezbednom mestu, na poligonu NAVAK-a. Ovaj trening ima za cilj da im predstavi neke od najvećih opasnosti u saobraćaju, da shvate bolje i razumeju brzinu kojom se automobil kreće, da shvate koje su to slabosti vozača i na šta trebaju naročito da obrate pažnju – od vozačke pozicije, preko važnosti ograničenja brzine do upotrebe sigurnosnog pojasa i mnogih drugih stvari", rekao je, za MONDO, Nikola Marković, trener bezbedne vožnje u NAVAK-u.

Trening se sastoji iz više praktičnih celina. Neke podrazumevaju upotrebu kočnice, dok se druge više fokusiraju na upravljanje automobilom.

Jedna od glavnih poenti, koja se provlači kroz sve vežbe, jeste koliko mala razlika u brzini čini veliku razliku u kritičnoj situaciji.

Svi polaznici su prošli slalom vožnju između čunjeva, vožnju sa naglom dvostrukom promenom pravca, kao i dve vežbe kočenja. U svim slučajevima staza se prolazila sporije i brže, s tim da je razlika u brzini obično iznosila samo 10 km/h.

Međutim, iako se ta razlika čini zanemarljivom u samoj vožnji ona se pokazala kao neveravatno velika.

Tako je slalom između čunjeva bilo daleko lakše proći sa 40, nego sa 50 kilometara na sat.

Sve vežbe su vožene na automobilima sa uključenom elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC), koja se pokazala kao neverovatno bitnom komponentom, naročito pri nagloj promeni pravca.

Polaznici kursa su automobilima sa uključenim ESC-om, prepreku naglim manevrom bez problema obilazili brzinama od 50 i 60 km/h. Međutim, kada je ona isključena, to izgleda daleko dramatičnije, što se može videti u ovom snimku (za volanom je bio instruktor):

Izvor: MONDO/Marko Tanasković

"Savet mladim vozačima je da automobil shvate ozbiljno i da ulažu u svoju edukaciju za volanom. Ovde bih istakao jednu lošu stvar, koja nije rezervisana samo za mlade vozače, a to je loša vozačka pozicija. Ona uzrokuje lošu preglednost i otežanio upravljanje automobilom. Iz loše osnove, osnovno pogrešnog položaja za volanom proističe puno grešaka. Mnoge situacije se mogu prevazići, ukoliko je vozač u adekvatnom položaju", istakao je Marković, uz naravno obavezno korišćenje sigurnosnog pojasa na svim sedištima u vozilu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.