Život u staračkom domu

Izvor: RTS, 21.Jul.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život u staračkom domu

Visokim temperaturama prilagođavaju se i aktivnosti korisnika gerontoloških centara. U domu u Šapcu, kapaciteti su popunjeni, a hladovina dvorišta Gerontološkog centra, spas od vrućine i mesto za druženje i održavanje sekcija.
Dve stotine ljudi-toliko i životnih priča koje ovde imate kome da ispričate, kažu stanari Gerontološkog centra u Šapcu. Na život u domu Gospava Erceg odlučila se posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teške operacije, posle koje su je negovale geronto-domaćice.

U domu je, kaže, mnogo bezbrižnija.
"Niko mi od prijatelja ne veruje. Svi kad čuju, jao, dom! Odmahnu rukom. Međutim, meni je dobro, oprano, skuvano, ne tiče me se koliko košta", kaže Gospava Erceg.
Sa tradicijom dužom od sedam decenija, šabački centar starijim osobama nudi smeštaj, ali i negu i zdravstvenu zaštitu. Od nedavno ovde dolaze i lekari PIO fonda za specijalističke preglede, za koje su korisnici do sada po zakazivanju odlazili u gradsku bolnicu.
"Što mi je najvažnije, ovdem to su fizioterapeuti koji su stvarno izuzetni svaki dan imamo vežbe, masažu i zaslužuju najveću moguću ocenu", kaže Radmila Jakovljević.
"Bolje nam je nego kod kuće, ima ko da nas posluži, kad smo invalidi, nismo sposobni sami", kaže Milica Jeftić.
Da obogate život, ovde oraganizuju kulturno-zabavne radionice, sekcije i druge okupacione aktivnosti i radnu terapiju. Često im dolaze gosti, ali i oni posećuju pozorište i druge priredbe u gradu.
"Tri godine sam u domu, osećam se kao u internatu. Bila sam u Moskvi u internatu, lepše mi je ovde", kaže Kosovka Popović, učiteljica u penziji.
Ovaj par dokazao je i da za ljubav nikad nije kasno. Milena i Željko upoznali su se pre 20 godina. Život ih je potom razdvojio, da bi se ponovo sreli u staračkom domu gde su i emocije ovenčali brakom.
"Ona meni dođe i kaže: Hoćete li kafu? A ja kažem da nemam ni kafice, a nemam ni džezvice. A ona kaže da sve ima i tako smo pili kafu na krevetu. Ja bih preporučio starima koji traže ženu da dođu u domove", kaže Željko Lakić.
"Kad mi nije sudbina da se udam u mlađim danima, eto, udala sam se u domu", kaže Milena Radosavljević.
Aktivnost i druženje, ovde tvrde, put je do psiho-fizičkog zdravlja. Zato šabački gerontološki centr ima i Klub koji različitim programima utiče na prevenciju starenja.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.