Život na granici

Izvor: RTS, 08.Jan.2019, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život na granici

Pre sedam meseci emitovali smo priču o porodici Arsovski koja živi u selu Gornji Starac mahali Čivčije, na pet kilometara od manastira Prohora Pčinjskog. Na putu do kuće, oni moraju da najpre preko državne granice pređu u Makedoniju, a onda se preko reke Pčinje vrate u Srbiju, a i dalje nemaju most.
Bos u gumenim čizmama, najmanje dva puta dnevno, Marko prelazi hladnu Pčinju, prirodnu granicu na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << putu do škole i nazad. Škola u Dragomancu u Makedoniji gde pohađa šesti razred mu je bliža.

"I kada je voda ledena moram da gazim. I po snegu i po kiši. Često sam bolestan, prehlađujem se od reke", kaže Marko Arsovski.
Da pređe reku, Marku i ostalim ukućanima, pa i gostima ponekad pomaže stariji brat Miloš.
"Evo vaš najstariji sin prevozi, prevozi u Makedoniju. I tako mi goste pričekamo i ispraćamo, ako nije traktor tu, niko neće da dođe", navodi Goran Arsovski, Markov otac.
U mahali Čivčije ima šest kuća, ali trenutno u samo dve živi sedmoro odraslih i troje dece.
Markov i Milošev srednji brat Darko boluje od dečje paralize.
"Koliko sam se ja mučija, sigurno će se i Marko mučiti, ali najviše mi je za to dete. Nedaj Bože da se razboli mora da moli ljude ili s kolica da ga teramo ili na nosila", navodi Goran Arsovski.
Pomoć do porodice Arsovski ne stiže često, kažu željni su svega. Marko bi voleo da kao i njegovi drugovi ima telefon i kompjuter. Garderobu i namirnice dobili su od organizacije Životna pomoć.
Njihova majka Ilinka Arsovski kaže da kad imam šta, da deci, kad nemam - nema: "Kad imam pare kupim, kad nemam ne". 
"Ova deca žele da ostanu na selu, najstariji sin želi da ostane, ali eto ovo je stara i trošna kuća. Ja pozivam da im pomognemo da imaju osnovne stvari", kaže Ljubinka Milovanović, iz NVO "Životna pomoć".
Kuća u kojoj žive je stara, trošna, krov oronuo. Novu su započeli u Pelincu u Makedoniji pored puta, ali nemaju sredstava da je završe. Do tada će i dalje prelaziti reku pešice ili traktorom, nemaju most.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.