Živković spreman da vodi Srbiju

Izvor: Mondo, 08.Feb.2013, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković "spreman da vodi Srbiju"

Bivši premijer Zoran Živković najavio da će njegova Nova stranka biti osnovana 7. aprila u Beogradu.

Zoran Živković, predsednik organizacije koja ima radni naziv "Nova stranka u formiranju" potvrdio je da bi bio spreman ponovo da vodi Srbiju i da će osnivačka konferencija njegova stranke, koja će biti stranka centra, biti zvanično osnovana 7. aprila u Beogradu.

Nova stranka će kao svoj vrhovni cilj, rekao je Živković, postaviti nastavak reformi koje su započete >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nakon 5. oktobra 2000. godine.

"Te reforme su prekinute godinu nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Od tada do danas Srbija ne provodi reforme". Promenile su se mnoge vlade, ali nijedna nije uradila ono što je obaveza vlade u tranzicionoj državi, a to je da državu pripremi za iskušenja 21. veka u kojem se mi nalazimo", rekao je Živković u intervjuu agenciji Anadolija.

Naprotiv, kako je ocenio, poslednjih sedam do osam godina je izgubljeno vreme.

Mi smo tapkali u mestu i u reformama političkog sistema, i u reformama ekonomskog sistema... Država je ogrezla u korupciju, nema investicija, nezaposlenost je ogromna. To je razlog zašto se moji prijatelji i ja vraćamo u politiku, iako će biti najveći broj onih koji nisu bili u politici'', rekao je Živković.

Biračko telo Nove stranke, kako očekuje Živković, biće oni birači koji nisu izašli na prethodne izbore ili oni koji su izašli i izrazili stav "belim listićima".

"A, verovatno će tu biti i razočaranih birača Demokratske stranke (DS), Liberalno demokratske stranke (LDP), odnosno proevropskog dela političke scene Srbije. Ali, te stranke nisu pokazale iskrenu privrženost tim idejama'', rekao je Živković.

On je ocenio da su sve postojeće političke partije na sceni Srbije "dale što mogu da daju" i njihovi lideri su "ogrezli o korupciji, kriminalu, potpuno su odvojeni od građana i njihovih problema".

"Oni žive neki svoj život, druže se sa pevačicama i kriminalcima, gledaju kako da povećaju svoje bogastvo. Kako je ocenio, oni nisu sposobni da shvate teške probleme običnih građana, pa je Srbiji potrebno još nekoliko novih stranaka", rekao je Živković.

Živković je rekao da veruje da će ove godine biti vanrednih izbora u Srbiji, ali da ih ne treba očekivati pre leta.

"U junu se očekuje datum za početak pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU). Ako ta odluka bude pozitivna, izbori će biti raspisani zato što će vlast pokušati da kapitalizuje tu dobru vest kao svoju pobjedu. Ako bude stigao negativan odgovor iz Brisela, vlast će se posvađati, pa će tražiti krivca i onda će i to biti razlog za nove izbore", istakao je Živković.

Vanredni izbori će biti prilika da i Nova stranka proveri ejting u biračkom telu Srbije, rekao je Živković i dodao da će izborni cilj njegove stranke biti deset odsto od onog broja ljudi koji izađu na izbore.

Upitan da li je spreman da sarađuje sa DS, Živković je odgvorio da će saradnja biti ostvarena sa onima koji žele "iskreno i pošteno biti na putu demokratizacije Srbije" i da je da to do DS.

Živković je priznao da bi bio spreman ponovo da vodi Srbiju jer je "ostvarivanje političkog programa jedne stranke moguće samo ako ste u vlasti", navodi agencija.

(Fonet, foto: Medija centar Beograd)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.