Živi s dva tuđa organa, a mukama nije kraj - dva papira...

Izvor: B92, 10.Okt.2017, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živi s dva tuđa organa, a mukama nije kraj - dva papira...

Viktorija Tamaši Babić jedina je žena u Srbiji koja ima dva transplantirana organa, bubreg i jetru, sa kojima živi više od 30 godina.

I pored transplantacija ona je uspela da rodi zdravog dečaka, koji danas ima 11 godina.

Sada joj je hitno potrebna retransplantacija jetre. U Srbiji takvu operaciju ne rade, u Turskoj košta 80.000 evra. Budžetska komisija Ministarstva zdravlja još nije odobrila lečenje o trošku države. RFZO ju je odbio.

Problemi sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jetrom počeli su još 1998. godine, kada joj se začepio glavni žučni vod. Skoro dvadeset godina uspevala je da taj problem drži pod kontrolom redovno uzimajući antibiotike, ali u maju se njeno zdravstveno stanje pogoršalo. Lekari su joj rekli da joj je hitno potrebna retransplantacija jetre.

U Srbiji takvu operaciju, kaže Viktorija, nijedan hirurg nikada nije obavio, a u Turskoj, gde ih redovno obavljaju, košta 80.000 evra. Od puta na operaciju u Istanbul, o trošku države, dele je, kaže, dva papira.

“Trenutno moj život zavisi od konzilijranog potpisa lekara Kliničkog centra Srbije. Ako njihov odgovor bude pozitivan, odnosno da treba da odem u Acibaden kliniku, da se transplantiram, onda sve dalje zavisi od Budžetske komisije ministarstva zdravlja Srbije, da mogu o trošku države da odem na operaciju”, kaže Viktorija Tamaši Babić.

To mišljenje Viktorija čeka šest meseci.

“Šest meseci nismo dobili konzilijarno mišljenje lekara Kliničkog centra Srbije, niti objašnjenje zašto ga ne dobijamo”, objašnjava Viktorijina majka, Katarina Šulder Tamaši.

Viktorija je išla u Zagreb, kod hirurga koji, kaže njena majka, radi transplantacije u Beogradu.

“I, on je napisao kako treba da je stave na listu, ali mi nemamo listu za retransplantaciju. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje su nas odbili s obrazloženjem da Viktorija nije jedna od sedam miliona pacijenata s takvom dijagnozom, iako je jedina u Srbiji koja je imala dve transplantacije i nakon toga rodila dete”, kaže Katarina Tamaši.

Ukoliko joj ne odobre lečenje o trošku države u inostranstvu, Viktoriji je potrebno 80 hiljada evra. Do sada su njeni prijatelji sakupili deset hiljada.

“To je jako mali iznos i jako je spor tempo. Tim tempom Viktorija godinu dana ne bi mogla otići na transplantaciju”, kaže Katarina Šulder Tamaši.

Od maja, kada joj se zdravstveno stanje drastično pogoršalo do danas, Viktorija je nekoliko puta ostajala bez svesti. Kaže da bi sledeće ostajanje bez svesti i padanje u komu moglo da bude smrtonosno.

Viktoriji Tamaši Babić u sličnoj situaciji bila je i pre 30 godina, kada su joj prvi put dijagnostikovani policistični bubrezi, udruženi sa cističnom fibrozom jetre. Tada je imala svega pet godina i bila je jedina u tadašnjoj Jugoslaviji sa takvom dijagnozom. Ni tada, u Jugoslaviji, kao ni danas, u Srbiji, nije mogla u državi u kojoj živi da se obavi operacija. Zbog toga je Viktorija otputovala u Pariz, gde su joj transplantirali i bubreg i jetru. Operacija je trajala 12 sati, Viktorija koja je tada imala 14 godina, doživela je i kliničku smrt.

“Tada je to urađeno o trošku države, tadašnje Jugoslavije. Odnosno, platili su samo deo, ali dug nisu izmirili. Zbog toga sam imala zabranu ulaska u Francusku narednih deset godina, pa nisam mogla ni da idem na redovne kontrole. Trezor Francuske je posle deset godina izbrisao taj dug, pa sam na prvu pravu, redovnu, kontrolu otišla tek posle zabrane”, priseća se Viktorija.

Oni koji žele da pomognu Viktorijino lečenje novac mogu uplatiti na namenski račun u Uni kredit banci, 170-0010157890000-73 ili slanjem SMS-a 357 na 3030, koji je otvorila Fondacija “Budi human”.

Viktorija objašnjava da, ukoliko Budžetska komisija i odobri njeno lečenje u inostarnstvu o trošku države, prikupljen novac će biti iskorišćen za finansiranje putovanja pratioca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.