Zimska suša donosi probleme

Izvor: RTS, 12.Feb.2014, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimska suša donosi probleme

Zima bez snega donela je mnogo glavobolja žiteljima sela u kojima su presušili izvori i podzemni bunari. Žitelji Donjeg Radaljeva, sela u opštini Ivanjica, rešenje vide u susednom Arilju. Ivanjički komunalci smatraju da bi to bilo privremeno rešenje i da je bolje da sačekaju.

Zbog malo padavina za ovo doba godine, u mnogim selima u Srbiji presušuju izvori i podzemni bunari. Takav je slučaj i u Donjem Radaljevu, kod Ivanjice, čiji žitelji rešenje problema vide u susednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opštini Arilje, kojoj teritorijalno ne pripadaju.

S druge strane, ivanjički komunalci kažu da već postoji projekat za dugoročno rešenje vodosnabdevanja, a ne privremeno za kakvo se zalažu žitelji Radaljeva.

Idilična, ali neuobičajena februarska slika Donjeg Radaljeva, u kome je suša zapravo surova realnost. Već šest meseci, pedeset domaćinstava ovog dela ivanjičke opštine dovija se kako da dođe do vode za piće i za tehničke potrebe.

"Evo vučemo u ovim bačvama, zavisi, to činimo kako gde", kaže Radul Gavrilović. "Mi imamo ovde nešto u potoku, vučemo pumpom svaki dan, jedno dva kilometra posle vučemo u rezervar."

Problem će biti veći za godinu, dve, smatra Veselin Miletić iz Radaljeva: "Neki od nas 50 - 60 moraće i da se odsele. Pola ljudi nema vode da pije. Garantujem životom, pola nema vode da pije."

Rešenje njihovog problema, kako tvrde žitelji sela koje teritorijalno pripada Ivanjici, nalazi se na 1.800 metara u susednom selu koje pripada opštini Arilje. A voda nije jedini problem sa kojim su suočeni.

"I to je izišlo negde oko 50 kuća. Imaju i oni sa ove tešnjevačke strane desetak, to bi izišlo 60 kuća. Vode nema. Nemaju ljudi, nemamo vode, nemamo struje. I to je problem", kaže Milan Gavrilović iz Donjeg Radaljeva.

Direktor komunalnog preduzeća u Ivanjici kaže da su žitelji Radaljeva morali prvo da potraže rešenje u matičnoj, a ne u susednoj opštini. Postoji plan za rešavanje ovog pitanja trajno, što se sigurno ne obezbeđuje priključkom iz Arilja.

"A šta ćemo sa ostalih 100 kuća sa ove našestrane ? Pa ćemo mi dovesti njima vodu po 27 dinara, iz Arilja će dobiti vodu po 37 dinara, gde smo mi onda? Gledajte, ja ne želim da tu nikoga, ne želim da stopiram ništa. Želim da pomognem tim ljudima i kao prvi čovek komunalnog preduzeća dajem podršku, ali na način kako oni to zahtevaju, nego na pravi, legalan i legitiman način", kaže Milan Maslarević, direktor JKP Komunalno, Ivanjica.

Ariljski komunalci saglasni su da pomognu žiteljima Donjeg Radaljeva, ali pod uslovom da se o tome dogovore dve lokalne samouprave. Dok voda ne stigne iz Ivanjice ili Arilja, žitelji Donjeg Radaljeva strahuju da će se posušiti i malinjaci, strateški proizvod za Ivanjicu, od kojih živi i 90 odsto poljoprivrednika tog kraja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.