Zimska računica

Izvor: RTS, 30.Okt.2018, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimska računica

Iako ovih dana, zbog toplog vremena, manje se razmišlja o grejanju, polemike o isplativosti različitih vrsta ogreva ne prestaju. Po zvaničnoj analizi: najeftinije je grejati se na drva i gas. Šta o tome misle Kraljevčani?
"Jutros ostanem u pidžami, toplo, odem u kupatilo, toplo. Ako se desi da produži april hladankoda nas može da greje. Od toplane ne može. Prvi razlog jeste zato što je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekološki čisto, drugi što si gospodin, nemaš da ustaješ, da raniš, da ložiš. Mi ovde i skuvamo nešto i ispečemo ia tako se snalazimo", kažu Kraljevčani.

Prednosti se mogu naći kod svake vrste grejanja. A gotovo svaku je i isprobao Ljubivoje Stanković. Kuću od 200 kvadrata već 13 sezona greje na gas, poslednje ga je to ukupno koštalo 40.000 dinara.
"Mogu to da platim mesečno, a za drva bi trebalo da imam odjednom novac da bi mogao da kupim i ugalj", kaže Ljubivoje Stanković iz Kraljeva.
Povoljnijem grejanju doprinela je i dobra izolacija. Ali i to što temeperaturu drži na 20 stepeni, jer bi svaki stepen više cenu uvećao za 10 posto. Tajna je i da se greje cela kuća.
"Hodnik ne grejete, kad otvorite vrata, u tu prostoriju ulazi hladan vazduh, termostat odmah reaguje, to je neverovatno, dodaje Ljubivoje Stanković.
Od 2005. meštani naselja Higijenski mogu da se greju na gas. Međutim, kada je posle sedam godina cena tog energenta duplirana, mnogi su zavrnuli ventile. Zbog ekonomske računice, znaš. Koliko ste tada platili gas? Oko 1.000 evra. 1000 razloga da se Predrag Marković seti da je pucketanje vatre imalo draž. Posebno jer ga je priprema drva iz njegove šume koštala 25 evra po metro kubnom, umesto tržišnih 40.
"Pa sam računao, dvadeset kubika po 25 evra to ti je 500 evra, a ovako bi morao da platim i blizu 1.000 evra, ističe Predrag Marković, iz Kraljeva.
Bračni par Živić se kune u TA peći. Radijatore su pre dve godine isključili sacentralnog grejanja, ali su pre toga izolovali stan.
"Kako smo mi prešli na peći, a greje stvarno dobro, jer i danju i noću je sita temperature, ta se cena dovela na jednu trećinu. To je znači za šest meseci 18.000 dinara. Na strujomer ne gleda Milan Đurđević. Ne odriče se centralnog grejanja. U kratkim sam rukavima. Za stan od 71 kvadrata grejanje ga košta oko 75.000 godišnje", objašnjava Smiljka Živić iz Kraljeva.
"Prilično je skupo, ali ja sad nemam drugu alternativu, i nisam u mogućnosti da radim, da pripremam drva, da sečem. Tako da prihvatam ovo kako je, tako je. Dokle se može", misli Milan Đurđević, iz Kraljeva.
Svako ima računicu šta mu je jeftinije i komotnije. Ali sigurno da račune smanjuje dobra izolacija. Jer kao što stručnjaci kažu - energiju ne troše kotlovi i peći, već prostor i navike ljudi.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.