Izvor: Glas javnosti, 01.Jul.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žigošu srpski narod

BEOGRAD - Holandski profesori svoje gimnazijalce na časovima maternjeg jezika i književnosti podučavaju kako su Srbi zločinci i mučitelji dece! Naime, u udžbeniku za drugi razred uvršten je odlomak iz knjige „Žigosan“ proalbanskog pisca iz SAD Alise Med, u kom je predstavljena izmišljena priča o tome kako srpski vojnici albanskom dečaku urezuju na grudi krst sa četiri ocila!

Autorka piše u prvom licu, a tekst počinje tezom kako su srpski vojnici okupirali Kosovo! Mali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Albanac Adem igra fudbal sa izvesnim Gregorom (Grigorijem) kada nailaze dva srpska vojnika. Počinju grubo da ga ispituju gde mu je brat, guraju ga, stavljaju mu pod grlo pušku, kojom mu podižu glavu da ih gleda u oči...

„Stali su mi na obe ruke. ‘Znaš li ti šta je srpski krst’, upitaše me. Niži od dvojice vojnika se saže i poče da me reže po grudima. Nacrtao je jedan veliki pravoslavni krst sa ćiriličnim slovom S u svakom uglu. To je bio simbol za ‘Samo sloga Srbina spasava’. Ja sam za čitav život bio žigosan“, kaže dečak iz bolesne mašte Alise Med.

Posle odlomka slede pitanja vezana za tekst, na koja je jedna učenica Srpkinja odbila da odgovori. O ovom je obavestila majku, koja je uzbunila čitavu srpsku dijasporu u Holandiji. Oglasila se i Srpska pravoslavna crkva u Roterdamu saopštenjem da „skaredni“ tekst „Žigosan“ kod dece „nedvosmisleno budi i širi mržnju prema srpskom narodu i seje seme zla“.

- Veoma smo povređeni i postajemo nespokojni saznavši čemu se podučavaju mlade holandske generacije. Smatramo i doživljavamo ovu indoktrinaciju kao grubu povredu našeg ličnog i nacionalnog dostojanstva. Nismo zaslužili da budemo žigosani i satanizovani, ni pojedinačno, ni kao narod - poručuje sveštenstvo SPC iz Holandije.

Srbi u Holandiji uputili su peticiju holandskom ministru prosvete protiv ovakve sadržine udžbenika. Kako nezvanično saznajemo, Ambasada Srbije će uputiti pismo holandskom ministru prosvete u kojem će tražiti povlačenje teksta iz udžbenika, a njegovu kopiju poslaće i holandskom ministru spoljnih poslova.

Pa to su Tadicevi evroatlantski prijatelji. "Evropa nema alternativu" rece.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.