Zgrožena sam

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zgrožena sam"

Valeta -- Bivša predsednica Malte i šefica organizacije "Juročajld" Mari-Luiz Koleiro Preka sastala se s roditeljima iz Srbije, čijoj deci preti progon sa Malte.

Nakon tog sastanka ona je rekla da je zgrožena zbog tretmana 22 srpske deteta.

Bivša predsednica Malte izrazila je podršku roditeljima tokom sinoćnjeg sastanka i predložila im da zatraže advokatsku pomoć, preneo je RTS.

Ona je naglasila da Agencija koja se bavi izdavanjem boravišnih dozvola >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krši brojne podzakonske akte.

U međuvremenu, za manje od 24 sata prikupljeno je 3.000 potpisa za peticiju kojom se zahteva da deca ostanu na Malti sa svojim roditeljima.

Vladica Đordević, čija kćerka nije dobila boravišnu dozvolu iako je rođena na Malti, rekao je za RTS da je peticija, koju su potpisale brojne poznate ličnosti, predata Vladi Malte.

On kaže da roditelji ne znaju šta će se potom događati, imajući u vidu nedavnu smenu premijera, te da pretpostavljaju da će tek nakon formiranja nove vlade njihovo pitanje biti razmotreno.

Đorđević je rekao i da je njegova porodica planirala da božićne praznike provede u Srbiji, ali da zbog novonastale situacije ne smeju da napuste ostrva.

Prethodno su malteški nadbiskup Čarls Skikluna, tenor Džozef Kaleha, Fondacija Mimiki i brojne druge javne ličnosti istupili da pomognu finansijski porodicama iz Srbije i drugih zemalja van EU, kako bi njihova deca mogla da ostanu legalno na Malti sa roditeljima.

Do sada je prikupljeno 20.000 evra u raznim akcijama, prenosi Tajms of Malta.

Malteška Agencija zadužena za državljanstvo i boravak poslala je odbijenice deci porodica koje potiču iz trećih zemalja, čiji roditelji zarađuju manje od zakonskog minimuma, odnosno najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete.

Dvadeset dvoje dece, poreklom iz zemalja koje nisu članice EU, a među kojima je najviše dece iz Srbije, nemaju pravo da više borave na Malti jer njihovi roditelji ne zarađuju dovoljno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.