Zgrada ortacima, plac državi

Izvor: Politika, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zgrada ortacima, plac državi

Hotel "Morava" u Čačku konačno dosuđen kupcima ovog društvenog ugostiteljskog preduzeća

Čačak – Vrhovni sud Srbije nedavno je, odbivši reviziju države izjavljenu na presudu Okružnog suda u Čačku, konačno zatvorio pitanje svojine nad čačanskim hotelom "Morava". Poluvekovno zdanje pripada isključivo ugostiteljsko-turističkom preduzeću istog imena čiji su suvlasnici, sa po 36,17 odsto akcija, čačanski preduzetnici Milenko Kostić i Dragan Topalović.
Zdanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa velikom salom (350 mesta) gde su svi Čačani bili bar po jednom, na svojoj ili tuđoj svadbi, sada ima status "bespravno izrađenog objekta na neizgrađenom gradskom građevinskom zemljištu". Uprkos takvom pravničkom jeziku, hotel postoji, radi i trebalo bi da bude preuređen, mada se još ne zna kad.

Hotel je podignut u razdoblju od 1949. do 1953. godine, bez odobrenja za gradnju, za potrebe i sredstvima fabrike "Sloboda". Zaključkom fabričkog radničkog saveta, 27. oktobra 1954. godine, "Sloboda" je osnovala preduzeće "Hotel Morava" kao samostalno pravno lice, i zgrada je preneta zaposlenima na upravljanje, kao društvena svojina. Novembra 1956. godine, Narodni odbor u Čačku osnovao je Ugostiteljsko preduzeće "Morava" u čiji sastav je ušao i kolektiv "Hotel Morava".

U januaru 2003. godine, Kostić i Topalović u konzorcijumu kupili su na aukciji, za šest miliona evra, kompletno Ugostiteljsko-turističko preduzeće "Morava", sa dva hotela ("Beograd" i "Morava") motelom "Livade" i još desetak lokala u gradu. Zatim su bili primorani da tuže državu, opštinu i Kompaniju "Sloboda", jer je svaka od ovih adresa polagala neka prava oko hotela. Opštinski sud u Čačku je utvrdio, a zatim Okružni potvrdio, da je UTP "Morava" jedini i isključivi vlasnik hotela "Morava", zatim je Vrhovni sud prošlog meseca odbio reviziju izjavljenu od strane Republike Srbije. Svi sudovi su, takođe, odbacili zahtev UTP "Morava" da se ovo preduzeće upiše u katastar nepokretnosti Čačak kao nosilac prava svojine nad hotelom i trajnog korišćenja zemljišta.

Upravo država Srbija vodi se kao katastarski vlasnik hotela "Morava" i zemljišta ispod i oko zgrade (72,58 ari). Sada je UTP "Morava" stekla svojinu nad objektom ali bez prava upisa vlasništva u javnim knjigama. Svojinsko pravo, ipak, jeste osnov za državinu zemljišta, koja može da preraste u pravo trajnog korišćenja parcele, uz prethodnu legalizaciju bespravnog objekta.

– Za tu legalizaciju država traži 27,6 miliona dinara, jer su na toliko obračunati troškovi za uređenje građevinskog zemljišta. Pored toga što je brojka izuzetno velika, smatramo da taj zahtev nema pokriće u zakonu, jer su osnivači hotela sve obaveze prema državi izmirili već 1954. godine. Još je i obnovljen 1968. godine, po projektu, bez ikakvih problema i primedbi da je reč o bespravno podignutoj zgradi – rekao je za "Politiku" Slobodan Veljović, generalni direktor UTP "Morava".

On pokazuje iz Istorijskog arhiva pribavljeni izveštaj Komisije za tehnički pregled građevinskih radova na hotelu, od 17. novembra 1954. godine. Komisiju je odredio i ovlastio Savet za komunalne poslove Narodnog odbora u Čačku a ona zaključila, pored drugog: "U vreme kad je početa gradnja objekta nije se pribavljala građevinska dozvola, te investitor istu nema".

Investitor ("Sloboda") u posao je ušao sa predračunom od 25 miliona dinara ("po nižim planskim cenama") ali je vrednost radova na kraju gradnje dostigla 225 miliona dinara. Hotel ima 23 sobe sa 47 ležaja i ukupno 4.694 kvadrata, i predstoji mu obnova. Prethodno i legalizacija, ali tek pošto se pravnici usaglase da li je objekat izgrađen bespravno ako je zidan u vreme kad dozvole niko nije ni tražio.

Gvozden Otašević

[objavljeno: 03.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.