Zgrada bez krova

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zgrada bez krova

Investitori u Šapcu započeli su nadgradnju zgrade u centru grada bez građevinske dozvole, zbog čega su stanari bez krova već godinu dana. Nadležni u urbanizmu savetuju skupštine stanara da ne potpisuju ugovore sa investitorima bez stručne pomoći.

Iako se u Šapcu daleko manje gradi nego ranije, bespravnih radova i dalje ima. Od početka godine, građevinska inspekcija donela je deset rešenja o obustavljanju gradilišta, među kojima je sporna i nadgradnja zgrade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Nadležni u urbanizmu savetuju skupštine stanara da ne potpisuju ugovore sa investitorima bez stručne pomoći, detaljnih provera i obavezne garancije.

Između investitorovog nepoštovanja zakona i ugovora o nadgradnji našli su se i stanari zgrade u centru Šapca, koja već skoro godinu dana nema krov.

Svuda su buđ, pootpadali plafoni, odlepljene tapete. Od kada su prošle jeseni obustavljeni radovi na krovu zgrade, baka Dragica živi između lavora, šerpi i raspale stolarije.

"Strašno, kako pada kiša napolju tako odmah u stan pada. Propale su stvari, sve, kreveti, regali, vrata", priča penzionerka Dragica Todorović.

Stanovi su ruinirani i uništeni i kod komšija na poslednjem spratu zgrade u centru Šapca. Umesto, kako je ugovorom predviđeno, lifta, uređene fasade, priključka za grejanje i novih već prodatih stanova na krovu, dobili su probleme sa investitorom koje ne znaju kako da reše.

Predsednik skupštine stanara Milojko Marković za sve okrivljuje investitora, koji se od potpisivanja ugovora nije pojavljivao. Da bi zimus pomogli komšijama, sklanjali su metlama sneg sa otvorenog krova.

Radove podizvođača obustavila je građevinska inspekcija, jer investitor nije imao građevinsku dozvolu, bez koje zidanje nije mogao ni započeti.

"Reč je o investitoru "DMB Janković", firmi koja Javnom preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem do sada duguje tri miliona dinara. Uslov da bi dobio građevinsku dozvolu za nadgradnju postojećeg objekta jeste zaključenje novog ugovora, čija je vrednost milion i petsto hiljada dinara", kaže Valentina Lovrin-Jevtić, direktorka Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem u Šapcu.

U gradskom odeljenju za urbanizam kažu da je zakon jasan, ali da prevareni građani, nažalost, obično traže pomoć posle potpisivanja ugovora, kada je već kasno.

"Ta nadgradnja treba da se ruši, stanari te zgrade će imati velike probleme, jer ne mogu da pronađu novog investitora koji bi to završio. Ja mislim da svega toga ne bi ni bilo da su napravili kvalitetan ugovor i da su tražili sredstva koja bi u takvom slučaju predstavljala bezbednost za njih", obrazlaže problem stanara Đorđe Isaković, direktor odeljenja za urbanizam Grada Šapca.

Saniranje štete navedeno je u ugovoru, ali kako naplatiti kada se na investitoru ne vodi ništa. Od minimalne penzije baka Dragica, ali ni druge komšije ne mogu da srede stanove, a do prvih kiša i novih šteta isteći će i postojeći ugovor o nadgradnji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

GODINU DANA BEZ KROVA

Izvor: Kurir, 17.Avg.2011, 14:22

ŠABAC - Investitori u Šapcu započeli su nadgradnju zgrade u centru grada bez građevinske dozvole, zbog čega su stanari bez krova već godinu dana...Od početka godine građevinska inspekcija je donela deset rešenja o obustavljanju gradilišta, među kojima je sporna i nadgradnja ove zgrade, navodi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.