Žeželj zbog para još čeka dogovor

Izvor: Večernje novosti, 09.Mar.2015, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žeželj" zbog para još čeka dogovor

NASTAVAK radova na novom Žeželjevom mostu može da se očekuje tek kada se špansko-italijanskom konzorcijumu AZVI za dopunske radove uplati gotovo tri miliona evra. Kada će se to dogoditi, još se, međutim, ne zna. Ovo je, u najkraćem, suština odgovora koji su na pitanja "Novosti" stigla iz "Železnica Srbije". To javno preduzeće je, da podsetimo, u ime Vlade Srbije investitor ovog objekta po osnovnom ugovoru iz 2011. godine, vrednom 45,3 miliona evra. U međuvremenu, izvođač je na ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << radova tražio još devet miliona, ali mu je odobrena tek trećina sume. - Reč je 2.992.046,12 evra, od čega dve trećine treba da finansira AP Vojvodina, a jednu trećinu Grad Novi Sad - preciziraju u ŽS. Grad Novi Sad je već potvrdio spremnost da isplati svoj deo, a Nebojša Malenković, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine (donedavno Fond za kapitalna ulaganja) kaže da ni pokrajinsko učešće neće biti sporno. - Novac za naš udeo u finansiranju preostalih radova je rezervisan, ali ga, pošto je transformacijom u upravu fond postao direktan korisnik sredstava iz pokrajinskog budžeta, ne možemo direktno uplatiti ŽS. Neophodno je da se taj novac, odgovarajućim ugovorom prenese Ministarstvu saobraćaja - dodaje Malenković. Informacija o modelu finansiranja dodatnih obaveza će se na sednici pokrajinske vlade naći već u sredu. Pre plaćanja gotovo tri miliona evra, ŽS i AZVI treba da potpišu i poseban ugovor o izvođenju radova. Bilo kako bilo, procedura će, očigledno, još potrajati, a nastavak gradnje mosta, koji je odavno trebalo da bude završen, moraće još da pričeka. Jedino je izvesno da neće biti gotov ni ove godine. - Sporazumom sa izvođačem definisano je da se preostali radovi završe u roku od 17 meseci - preciziraju u ŽS. Prosta računica govori, dakle, da kada bi, kojim slučajem, radovi bili nastavljeni tokom ovog meseca, novi Žeželjev most ne bi mogao da bude završen pre jula 2016. godine. NE UGROŽAVA BRZU PRUGU KAŠNjENjE završetka novog Žeželjevog mosta ne bi trebalo negativno da utiče na gradnju brze pruge Beograd-Budimpešta, na čijoj trasi se nalazi. - Dogovoreni rok od 17 meseci za završetak mosta, u ovom trenutku, ne ugrožava taj projekat, ali se čini sve da do toga ne dođe u budućnosti - kažu u ŽS.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Žeželj" zbog para još čeka dogovor

Izvor: YU-Build.rs, 09.Mar.2015

Izgradnja novog mosta na obalama Dunava nikako da bude nastavljena. Traži se model finansiranja naknadnih radova. Završetak najranije u julu 2016. Nastavak radova na novom Žeželjevom mostu može da se očekuje tek kada se špansko-italijanskom konzorcijumu AZVI za dopunske radove uplati gotovo tri...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.