Žetva suncokreta u šabačkom kraju

Izvor: RTS, 03.Sep.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žetva suncokreta u šabačkom kraju

Zbog visokih temperatura i malo padavina, većina poljoprivrednih kultura ove godine sazrela je ranije nego inače. U Srednjem Banatu već je počela berba kukurza, a u šabačkom kraju još nije ovršen suncokreta sa svih parcela.
Od 20 hektara zasejanih suncokretom, Dragan Živanović iz Jevremovca, požeo je samo četvrtinu roda. Zbog visokih temperatura, zrno je kaže, prinudno sazrelo, a stabljike su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostale zelene.

"Da su bile normalne vremnske prilike, mi bi žetvu radili za 15 dana, mi žetvu praktično raidmo ranije. Došlo je do prevremenog zrenja, zato su prinosi manji, kao i kvalitet, uključujući i hektolitatarsku težinu koja je dosta dosta iznad očekivanog", kaže Dragan Živanović iz Jevremovca.
Iako je pre početka žetve suncokreta, poljoprivrdnicima obećana otkupna cena od 42 do 45 dinara za kilogaram, ona je sada znatno niža.
"Sada su otkupljivači zrna izašli sa cenom od 36 dinara, što je stvarno izuzetno niska cena, i u prilici da je suncokret rodio tri tone po hektaru", kaže Dragan Živanović iz Jevremovca.
"Prošle godine je  bila 250 evra po toni, a ove da bude 300 evra po toni, to bi odgovaralo, bilo bi zadovoljavajuće", kaže Ivica Kačarević.
S obzirom na malu količinu padavina u letnjim mesecima, stručnjaci tvrde da je rod ove uljarice solidan, a kvalitet zadovoljavajući.
"Prinos se kreće od dve, dve i po tone po hektaru, bilo je na nekim terenima u Mačvi gde jemnogo bolja zemlja, bilo je više ulaganja, bolja zemlja, tu je bilo i četiri tone, ali to je zanemarljivi procenti, realno je očekivati od dve, do dve i po tone po hektaru", kaže Darko Simić, PSSS Šabac.
Dodaju i da je suša najmanje uticala na rod suncokreta koji je u šabačkom kraju zasejan na oko 500 hektara. Najveću štetu, pretrpeo je kukuruz, čija berba će početi sledeće sedmice.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.