Žetva pri kraju, čeka se cena

Izvor: RTS, 06.Jul.2013, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žetva pri kraju, čeka se cena

Žetva pšenice u Južnom Banatu privodi se kraju. Ratari sa Starog Tamiša, koji su na njivama i po 12 sati dnevno, očekuju prinos od 800 tona po hektaru. Oni se nadaju da će konačnu otkupnu cenu pšenice saznati sledeće sedmice, kada će i žetva biti završena.

U Južnom Banatu, gde je pod usevima oko 255 hiljada hektara, pšenica se gaji na 43 hiljade hektara. Poljoprivrednici koriste svaki trenutak da taj važan posao privedu kraju.

 

Kombajner Milivoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gabelica sa Starog Tamiša kod Pančeva kaže da su navikli na ovakav tempo rada i da im nije teško:

"Izdržaćemo, već godinama mi ovako radimo i znamo da posao mora da se završi u što kraćem roku. Zato koristimo svaki lep dan i na njivi provodimo i po 12 sati. Nema stajanja, a sad je i mnogo lakše, jer imamo savremenu mehanizaciju."

Tradicionalno, ratari sa Starog Tamiša prvi počinju žetvu i ostvaruju najveće prinose u čitavoj Vojvodini. Na 800 hektara očekuju prosečan rod veći od sedam tona po hektaru.

Milan Savić koordinator setve u preduzeću "Almex" iz Pančeva kaže da im za sad jedini problem predstavljaju nestabilne vremenske prilike.

"Susrećemo se sa raznim problemima. Svaka godina je specifična, a ove umesto da imamo temperature iznad 30 stepeni suočavamo se sa hladnim jutrima i što je neuobičajeno zrno je dozrelo, ali slama je izuzetno sirova i mokra. Zato dolazi do većeg prosipanja zrna koje izlazi iz klasa prilikom žetve", kaže Savić.

U pančevačkoj opštini pšenicom je zasejano oko 12 hiljada hektara i ratari u pojedinim selima zbog padavina koje su bile česte prošlog meseca, neće imati zadovoljavajuće prinose.

Zoran Tasić, načelnik Južnobanatskog okruga kaže da većina ipak ima šta da žanje:

"Južnobanatski okrug je jedan od retkih u kojem nije bilo većih elementarnih nepogoda. Na 500 hektara je načinjena šteta, ali s obzirom da je pod usevima više od 255.000 to je zanemarljiv procenat."

Žetva u Južnom Banatu, ako ne bude kiše, trajaće još maksimalno nedelju dana i do tada poljoprivrednici očekuju da će saznati i konačnu otkupnu cenu ovogodišnjeg roda pšenice.

rts.pancevo@rts.rs

+381 13 342-555

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.