Ženska zemljoradnička zadruga

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženska zemljoradnička zadruga

U Gorčincima kod Babušnice, uz podršku Vlade Srbije, nedavno je osnovana prva ženska zemljoradnička zadruga. Dvadesetak žena iz babušničkih sela zajedno rade i zarađuju od uzgoja i prerade zdrave hrane.
Donedavno sve se radilo na smederevcu i ručno. Sada je ova zadruga opremljena savremenim mašinama za preradu voća i povrća.

"Sada je sve mašinski i direktno ide u flašice i tegle. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vreme je da se pokrene rad za ove žene", kaže Marija Kostić iz ZZ "Darovi Lužnice".
Pogon za preradu organskih proizvoda omogućiće bolji život za dvadesetak porodica, a članice Zadruge nadaju se i da će podstaći mlade da ostanu na selu.
"Puno mladih ljudi treba da vidi ovo. To je lep posao, zdrava hrana. Sve je perfektno ukusno, čisto i pedantno", navodi Gorica Mitrović iz ZZ "Darovi Lužnice".
Ideja za osnivanje ženske zadruge rodila se pre tri godine kada je dvadesetak žena iz babušničkih sela dobilo plastenike iz donacije i pokrenulo organsku proizvodnju.
"Kada smo dobili proizvode iz organske proizvodnje videli smo da mi ovde nemamo kupca i da to u svežem stanju ne možemo da prodamo. Tako smo došli na ideju, nas petnaestak žena, da osnujemo prvu žensku zadrugu organskih proizvođača na jugu Srbije", navodi Karolina Stamenković iz ZZ "Darovi Lužnice".
Većina žena u babušničkim selima nema stalna primanja iako rade od jutra do mraka. Njihov položaj trebalo bi da osnaži i poboljša i zemljoradnička zaduga koju su same osnovale.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.