Ženi za 8. mart kupio pekaru, pa otimao žito

Izvor: Blic, 24.Nov.2013, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženi za 8. mart kupio pekaru, pa otimao žito

Sumnjivi novčani transferi sa AIK bankom, malverzacije u kupovini poljoprivrednih preduzeća, zloupotrebe sa robnim rezervama teške pet i po miliona evra...

Ovako izgleda policijski dosije Branka Mijića, vlasnika somborskih preduzeća „Gradske pekare” a.d. i „1. oktobra” a.d., koji je na poternici MUP-a jer je sa, takođe odbeglom, suprugom Brankom i još pet prekjuče uhapšenih osoba počinio zloupotrebu službenog položaja i zloupotrebu položaja odgovornog lica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pošto su na robnim rezervama ojadili državu za pet i po miliona evra.

Mijići su od 2005. do 2013. bili ovlašćeni skladištari Republičke direkcije za robne rezerve za merkantilni kukuruz i merkantilnu pšenicu u količini od oko 20.000 tona, iako su njihovi skladišni kapaciteti bili 3.360 tona žitarica. Skladištari su postali na osnovu ugovora koje su zaključivali sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, pri čemu su prilagali falsifikovanu dokumentaciju izdatu u „Jugoinspektu” d.o.o. Novi Sad. Tako su, sumnja se, suprotno Zakonu o robnim rezervama, poverenu robu Republičke direkcije za robne rezerve prodavali i koristili za svoje potrebe i time pribavili 5,5 miliona evra.

Recept za uspeh

Gordana Mijić se uvek u Somboru hvalila kako uspešno posluju. Tvrdila je da im je poslovnu nedodirljivost garantovalo to što su uvek znali gde i kako treba da podrže svoje poslovne partnere i državne organe.

U poslovnoj biografiji supružnika Mijić za mnoge Somborce najintrigantnija je činjenica kako su za kratko vreme, ne birajući sredstva da uvećaju svoju imperiju, uspeli da raskrčme poslovnu imperiju u strugarskom i mašinskom biznisu koju su izgradili Brankov deda i otac.

Posle ovog poslovnog poduhvata kupili su posrnulu somborsku „Gradsku pekaru”. Gordana je u vreme kupovine pričala po gradu da joj je muž ovo preduzeće dao kao dar za 8. mart.

Društveno preduzeće „Pekar” Mijić je kupio u februaru 2003, a za 70 odsto vlasništva platio je 1.948.000 dinara, i to na deset rata. Preračunato po tadašnjem kursu, „Gradska pekara” ga je koštala nešto manje od 32.000 evra. Imao je obavezu da za godinu dana investira 40.000 evra. Trenutno je vlasnik 73,17 odsto preduzeća.

Pobegli u Rumuniju

Kako „Blic” saznaje, bračni par Mijić je pobegao iz Srbije još u leto 2012, kada je policija počela da istražuje poslovanje AIK banke, a posebno kako su davali kredite koje su supružnici debelo zloupotrebljavali. Pretpostavlja se da su utočište potražili u Rumuniji.

Ali, žena nije dugo upravljala pekarom, pa je firma zapala u probleme. Proizvodnja se lagano gasila, ali je, kako je utvrđeno nalazima policije i Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, ona poslužila za mahninacije s robnim rezervama. Već od samog starta, tvrde ljudi koji su u to vreme radili u preduzeću, poslovanje je bilo u takozvanoj sivoj zoni. Često se radilo na crno. Pekara je prestala da radi u martu, navodno zbog renoviranja. Radnici su primili poslednju platu za septembar 2012, a u potrazi za svojim gazdom su još od prošlog leta.

Mijić je u kupovinu „Gradske pekare”, a kasnije i u veliki biznis, ušao kao član Srpskog pokreta obnove. U stranci se nikada nije isticao. Činjenica je, međutim, kako svedoče insajderi iz preduzeća koja je posedovao, da je uvek znao kada dolaze kontrole sa bilo koje strane i bilo kog nivoa i da je za njih bio spreman. Iz „Gradske pekare” se tvrdi i da su posle takvih inspekcijskih kontrola i bogatih poslovnih ručkova u firmu stizali računi za letovanja za po četiri-pet osoba u Grčkoj. A plaćala su se letovanja i na drugim atraktivnim turističkim destinacijama.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.