Izvor: Blic, 09.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženevska uvertira

Ženevska uvertira

Tradicionalni 71. salon automobila u Ženevi ove godine održava se od 1. do 11. marta. Pošto se serijski modeli uglavnom unapred najavljuju, najveće iznenađenje predstavljaće prototipovi, a njih je u poslednje vreme sve više na velikim sajmovima. Većina prizvođača za sada ne otkriva karte, ali neki su pustili u javnost prve vesti o eksperimentalnim modelima spremnim za Ženevu. 'Mazda' će, na primer, pored RX-8 viđenog u Detroitu, premijerno prikazati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i prototip 'MX sport turer'. To je 'mešanac' koji spaja atraktivan dizajn sportskog automobila i praktičnost karavana. Pogon obezbeđuje hibridni sistem s benzinskim i električnim motorom.

Čuveni italijanski studio 'Bertone' prikazaće eksperimentalni model 'filo'. To nije samo stilski, nego i tehnički eksperiment, jer u sebi sadrži neka najnovija rešenja - takozvani 'drive by wire' sistem za upravljanje, koje je razvio švedski SKF, komunikacioni sistem 'Nokija' i audio-uređaj 'bose', koji obezbeđuje da se svaki putnik oseća kao u koncertnoj dvorani. Još jedan slavni italijanski studio, 'Pininfarina' predstaviće svoj predlog za 'Sitroenov' automobil budućnosti. Ovaj prototip karakteriše veoma smeo dizajn, na šta ukazuje i njegovo ime 'oze', što na francuskom znači 'smeo'. V.L.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.